Knuffeltijd

Bijna ieder kind heeft er wel één, een lievelingsknuffel. Meestal wordt rond de 8 maanden duidelijk welke knuffel deze speciale rol op zich mag nemen.

 

'Overgangsobjecten'

Deze knuffel heeft de belangrijke taak om het kind een gevoel van veiligheid te geven. Specialisten noemen deze waardevolle pluche dingen ook wel 'overgangsobjecten'. Een object waar een kind zich aan vastklampt, als tijdelijke vervanging van de troost en liefde als papa en mama eventjes niet in de buurt zijn.

Eigen keuze

De hele babykamer ligt, na een zee aan kraambezoek, vol met knuffels. Van prachtige zachte beren tot afzichtelijk neon gekleurde pelikanen. Hoe graag je als ouders ook wilt dat dat ene schattige kleine knuffeltje gekozen wordt, zal het kind toch echt een eigen keuze maken. Hier speelt de ouder (helaas) totaal geen rol in.

Kwijt

Soms mag deze knuffel mee op ontdekkingstocht de wijde wereld in. Mee op de fiets, naar het bos, in de trein, op de koffie bij die vrienden in het verre zuiden. Aan één afgesleten pootje wordt hij door de modder gesleurd of brengt hij angstige minuten door op de grond bij de plaatselijke supermarkt. Eenmaal thuis wordt er wanhopig gezocht terwijl die kleine luidkeels om z'n "vriendje" smeekt... Kwijt!

Levensles

Soms lukt het om een extra exemplaar te vinden die je op zo'n moment uit de kast haalt. Is dit niet het geval, zal er een periode aanbreken van hartverscheurend verdriet en slapeloze nachten. Gelukkig is dit vaak van korte duur en kun je het direct bij je opvoeding rekenen als een wijze levensles... Omgaan met verlies en verdriet. Heel soms wordt een knuffel teruggevonden. Het geluk op het gezicht van het kind is dan onbetaalbaar. Laat staan de blijdschap bij de inmiddels wanhopige ouders!

Neem ook eens een kijkje op www.knuffelkwijtsijt.nl. Een super handige site voor verloren, gevonden en aangeboden knuffels.

Tè gekke prentenboeken met dit thema:

(advertorial)

Raf  (Charlotte Dematons & Anke de Vries)
Benjamin en zijn knuffel Raf zijn onafscheidelijk. Maar op een dag is Raf nergens meer te vinden. Benjamin is ontroostbaar. Gelukkig ligt er de volgende dag een kaart in de bus. Van Raf! Hij is gevonden en maakt een reis door /afrika. 

Bekijk op bol.com

Waar is Binkieboe? (Chloe & Mick Inkpen)
Boef is zijn knuffel Binkieboe kwijt. Zora hoopt dat hij Binkieboe gauw terugvindt, want Boef heeft zolang Pop ingepikt. En die gaat wel heel erg stinken...

Bekijk op bol.com

Monkie (Dieter & Ingrid Schubert)
Een tekstloos prentenboekverhaal over de omzwervingen van knuffelaap Monkie, die na een val van de fiets bij allerlei dieren terecht komt, voordat hij weer veilig in de kinderarmen belandt waar hij thuishoort.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!