Heeft mijn baby reflux?

Vanaf het moment dat een baby geboren wordt, hebben de kersverse ouders zorgen. Eet hij wel genoeg? Is ze niet te bleek? Hij huilt zoveel! Vaak zijn het zorgen om 'niks', maar heel soms is er zo'n onderbuikgevoel dat er iets niet klopt.

Hij heeft pijn...je weet het zeker

Na iedere voeding klinkt er een oorverdovend gehuil. Je probeert dat kleine overstrekte lijfje, met gebalde vuistjes, te kalmeren en houdt het dicht tegen je aan. Na een kleine 1,5 uur geeft hij het op, en valt in slaap. Heel zacht leg je hem in z'n wiegje. Je merkt op dat de ademhaling kort en onregelmatig is. Nog geen 10 minuten later begint het weer....hij krijst zo hard dat je er wanhopig van wordt. Hij heeft pijn...je weet het zeker.

Alle baby's huilen

Eenmaal door de huisarts onderzocht, mag hij door naar de kinderarts in het plaatselijke ziekenhuis. Omdat z'n ademhaling zo onregelmatig is, besluiten ze hem ter observatie op te nemen. Doodeng, maar ook goed! Nu zal er snel aan het licht komen wat er met die kleine man aan de hand is. Ruim 48 uur later komt de kinderarts met de conclusie: Hij is gewoon wat verkouden. Alle baby's huilen, dus deze ook. Met neusspray en een folder in de hand 'hoe om te gaan met huilende baby's' verlaat je verslagen het ziekenhuis. 

Dit is niet normaal

Je gevoel zegt het meteen...dit klopt niet! Maar wat weet jij ervan? Zo'n arts heeft ervoor gestudeerd, dus die zal het wel weten! Je probeert het te accepteren en gaat door. Door met het eindeloos troosten van je baby, door met de slapeloze nachten. Totdat hij stopt met drinken en je beseft dat het zo niet meer gaat. Dit is niet normaal!  
Je eist een verwijzing naar een academisch ziekenhuis. Eenmaal daar, wordt er eens goed naar hem gekeken en luistert de arts met de volle aandacht naar het hele verhaal. Na ruim een uur (dit consult loopt enorm uit), neemt hij ook nog eens de tijd om te vragen hoe het eigenlijk met de mama is. Je breekt... Want het gaat niet meer. Je maakt je vreselijke zorgen en je bent moe, zo vreselijk moe. 
De arts besluit direct bepaalde onderzoeken te starten en belooft niet te stoppen voordat hij iets heeft gevonden. Want hij bevestigt jouw gevoel...deze baby heeft heel veel pijn en dat is niet normaal! 

De uitslag

Al snel komt daar de uitslag: deze klein man heeft de verborgen refluxziekte en zijn slokdarm is volledig verbrand. 
Eindelijk! Je weet nu dat jouw onderbuikgevoel klopte en dat er hulp gaat komen. Er volgt een traject in het ziekenhuis en krijgt medicijnen mee voor thuis. Na een kleine drie maanden is de slokdarm hersteld en begint hij weer te lachen, te slapen en normaal te eten. En jij? Jij kan eindelijk echt gaan genieten van je relaxte en vrolijke baby! 

Reflux

Reflux betekent letterlijk: terugstromen. In dit geval het terugstromen van de voeding. Bijna iedere baby spuugt wel een beetje na de voeding. Vaak is dit niet meer dan een mondje vol en dat is volkomen onschuldig. De kringspier tussen de slokdarm en maag is nog niet helemaal goed ontwikkeld. Het consultatiebureau adviseert dan vaak om kleinere porties melk te geven, het kind rechtop te houden na de voeding en de voeding te verdikken met johannesbroodpitmeel. Wanneer de leeftijd van één of anderhalf jaar is bereikt, hebben de meeste kinderen er geen last meer van. 
Bij slechts 12% van de baby's tot een jaar, wordt er gesproken van refluxziekte. In veel gevallen is er dan sprake van verborgen reflux. De maaginhoud komt naar boven, maar de baby spuugt het niet uit. De symptomen zijn: veel huilen, weigeren van voedsel en zich overstrekken. Vaak zie je op den duur ook een stagnatie in de groei.

Baby reflux

Wil je meer weten over reflux? 
Dit boek is een echte aanrader! Het geeft je niet alleen uitleg over wat het is, hoe het komt en wat je eraan kunt doen, maar het helpt je ook gedurende het hele traject om van je onrustige ukje een gelukkige baby te maken. Hierdoor is Baby Reflux ook een handig boek als er geen reflux in het spel is en je baby wordt geplaagd door darmkrampjes of andere onrust. Vlot en toegankelijk geschreven zonder medische abracadabra. Praktisch, informatief en soms ontroerend door de persoonlijke ervaringen van moeders.

(advertorial)

BABY REFLUX (Stephanie Lampe) 

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!