Ik kan het zelf

Nee mama...ikke zelluf doen! Wanneer de leeftijd van 2 jaar bereikt is, voelt de peuter zich al heel groot. En dit laat hij maar al te graag de hele dag zien. Super knap! Maar het vraagt om héél veel geduld en tijd van ons als ouders en dat is niet altijd even makkelijk.

Stimuleren

Toch moeten wij, als volwassenen, dit wel stimuleren. Geef hem een trots gevoel door bijvoorbeeld zelf keuzes te laten maken. 'Wil je een appel of een banaan?' of 'Wil je met de duplo of de auto's spelen?', zijn bijvoorbeeld simpele keuzes die de peuter het gevoel geven dat zijn mening belangrijk is.

Loslaten

Als ouder is het ook een moment van loslaten. De peuter wil de wereld ontdekken en dat gaat moeilijk als z'n handje constant wordt vastgehouden. Wel vindt hij het prettig als papa of mama in de buurt is. Dan voelt hij zich veilig en durft hij stappen te nemen. Ook wel zo fijn, want gevaar zit soms in een klein hoekje.

Creativiteit en fantasie

Ook zal het spelen vanaf nu steeds zelfstandiger worden, waardoor z'n creativiteit en fantasie de ruimte krijgen om te ontwikkelen. Zorg wel dat deze ruimte er is. Geef bijvoorbeeld aan dat jij eventjes de was gaat vouwen en dat hij lekker mag gaan spelen. Al snel hoor je complete fantasiewerelden ontstaan. Ook een goede stimulans voor deze ontwikkeling is samen op pad gaan. Laat hem dingen ontdekken zoals het bos of een ritje met de trein. Deze ontdekkingsreis gaat thuis gewoon verder. Laat hem maar eens helpen met eten koken, de was doen of bijvoorbeeld tafeldekken.

Complimentjes

Geef regelmatig complimentjes wanneer je ziet dat hij het goed doet, of erg z'n best doet. Hierdoor groeit z'n zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen zorgt er weer voor dat hij steeds meer zelf durft te proberen!

Tè gekke boeken met dit thema:

(advertorial)

Ik kan het zelf  (Tracey Corderoy)

Kleine Beer kan eindelijk zelf zijn knopen dichtdoen. Ook die lastige knoop van zijn nieuwe rugzak! Hij is heel blij. Maar nou wil hij alles zelf doen...
Een geweldig boek voor kinderen die zelfstandig worden!

Bekijk op bol.com

Je kind kan het zelf  (Marijke Bisschop & Theo Compernolle)

Dit boek over het opvoeden van kinderen tot zelfstandigheid is geschreven door twee therapeuten die al tal van opvoedingsboeken hebben gepubliceerd. Een opvoedmethode die echt werkt! Aan de hand van grappige en heldere tekeningen laten de auteurs zien hoe kinderen bepaalde handelingen stapje voor stapje kunnen aanleren.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!