Eet smakelijk

Iedere avond weer hetzelfde ritueel. Jij staat uren in de keuken om de schijf van vijf bij jouw kind voor te schotelen. Inmiddels draai je je hand niet meer om voor creaties die volledig aansluiten bij hun belevingswereld.

Kabouter-macaroni

"Tada...we eten vandaag kabouter-macaroni",zeg je met een flinke dosis enthousiasme. De kinderen kijken vol bewondering naar hun bordjes gevuld met een vrolijk uitziende kabouter, gemaakt van elleboogjes, rode saus en schijfjes komkommer. Een ogenblik is het stil. Je hoopt op minstens net zo'n enthousiasme. "Ikke niet eten" en "iew wat vies" zijn helaas de niets verrassende reacties. 

Eetproblemen

Heel wat ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken Het ene kind is vreselijk kieskeurig, het andere eet te veel, een derde eet juist te weinig en een vierde weigert aan tafel te zitten tijdens het eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat 25% van alle dreumesen en peuters tot deze groep met eetproblemen behoort.

Het eerste jaar

Wanneer een baby geboren wordt, is voeding één van de belangrijkste dingen. Zo is het, naast alle bouwstoffen die nodig zijn voor de groei, ook erg belangrijk om hem een veilig gevoel te kunnen geven. Wanneer een baby honger heeft, gaat hij huilen. Wordt hij vervolgens gevoed, zal hij zich veilig en geborgen voelen. Dat neemt niet weg dat er gedurende het eerste jaar ook 'problemen' kunnen voorkomen. Een baby'tje moet wennen aan het hongergevoel, een volle maag, melkvoeding en talloze nieuwe smaken vanaf een lepel. Toch zullen maar weinig kinderen tot een jaar echt voeding weigeren. Ze groeien in deze fase enorm veel en hebben veel honger. Hierdoor accepteren ze nieuwe smaken vrij snel.

Eigen mening

Na het eerste levensjaar neemt de groeisnelheid af en hebben de meeste kinderen minder honger. Nu hebben ze dus voldoende tijd om een eigen mening te ontwikkelen. Zo krijgen ze een voorkeur voor wat ze wel of niet lekker vinden. Ook krijgen ze door dat ze een reactie kunnen uitlokken wanneer ze eten weigeren of uitspugen. 

Negatieve aandacht

Natuurlijk maak je je als ouder zorgen wanneer je kleintje niet wil eten. De truc is alleen om dit zo min mogelijk te laten merken. Ook negatieve aandacht is aandacht, en dat vinden ze vaak prachtig. Vaak kiest een kind, wanneer hij geen reactie krijgt op dit gedrag, uiteindelijk  eieren voor z'n geld en gaat hij toch iets eten. 

Lichamelijke oorzaak

Houd er wel rekening mee dat afwijkend eetgedrag ook een lichamelijke oorzaak kan hebben. Bijvoorbeeld doorkomende kiezen, een griepje (minder eten) of een groeispurt (meer eten). 

Geruststelling

Gelukkig groeien bijna al deze kinderen op tot gezonde, goed etende volwassenen. Dat moet toch een geruststelling zijn!

Nuttige leestips:

(advertorial)

jammie jammie (Jane Clark)

Een overzichtelijk, gemakkelijk te gebruiken boek voor de moderne ouder die naast koken graag tijd overhoudt voor andere leuke dingen.

Bekijk op bol.com

Kleine eters (Els Hofman)

Een praktisch en informatief boek over eetproblemen bij jonge kinderen. Verhalen over jonge kinderen die zich ziek, moe, bang, boos, onzeker, gespannen of verdrietig voelen en die daarom hun eten laten staan.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!