Help! een nieuwe baby

Beschuit met roze muisjes, baby, geboorte, zusje, broertje

Daar is de positieve zwangerschaps-test! Jullie kunnen je geluk niet op en zouden het goede nieuws het liefste van de daken willen schreeuwen. Helaas denkt de dreumes in dit gezin daar toch iets anders over.

 

Voorbereiden

Een goede voorbereiding binnen het gezin is het halve werk! Als er in jouw gezin een baby op komst is, is het verstandig om je oudere kind of kinderen bij de zwangerschap te betrekken en goed voor te bereiden op de komst van het broertje of zusje. Want geloof me, niet ieder kind zal dol enthousiast reageren wanneer mama ineens heel druk is met een nieuwe baby in het gezin. Kinderen hebben namelijk een bepaalde 'overlevingsdrang' door te vechten om de goedkeuring van de ouders. Wie de meeste aandacht heeft zal immers de grootste kans hebben het te redden. Dit nieuwe broertje of zusje zal dus serieuze concurrentie zijn.

Vertellen

Allereerst moet je het nieuws vertellen aan je oudste kind(eren). Maar wanneer kun je dit het beste doen? Wees niet te vroeg! Is je kind nog jong, dan kun je het best wel even geheim houden. Zodra je buik begint te groeien zal het misschien gaan opvallen en kun je het rustig vertellen. Wacht in ieder geval tot na de drie maanden zwangerschap. Dan is de kans op een miskraam kleiner en is het vrijwel zeker dat er een nieuwe baby komt.

Betrekken

Het is heel belangrijk om het oudere kind bij de komst van de nieuwe baby te betrekken. Ga bijvoorbeeld samen naar de verloskundige. Misschien kan er zelfs een handje geholpen worden, door zachtjes aan mama's buik te voelen of te luisteren naar het kloppende hartje van de baby. Ook is het leuk om samen de nieuwe babykamer in te richten. Kies samen een leuk behangetje, leuke kussentjes, een mooi lampje en de schattige kleertjes voor in de nieuwe kast.

Praten

Soms vraagt een kind zich af hoe die baby in de buik gekomen is en wanneer deze er dan weer uitkomt, hoe de baby kan eten of waar z'n poep blijft.  Probeer hier gewoon over te praten met je kind. Onderaan dit artikel geeft Kiddyz een paar leuke voorleestips die je hierbij kunnen helpen.

Sociaal wenselijk gedrag

Zodra de nieuwe baby geboren is, zal het oudere kind binnen het gezin in eerste instantie sociaal wenselijk gedrag vertonen. Dit komt weer voort uit die behoefte naar goedkeuring van de ouders. Een kind denkt vrij logisch...'iedereen vindt de nieuwe baby leuk, dus als ik hem ook leuk vind, vindt iedereen mij lief.' Toch zal je aan het gedrag gaan merken dat het een behoorlijke impact heeft. Zo wordt er misschien ineens weer in bed geplast, is de spraak onduidelijk of is het kind heel prikkelbaar. Het is ook niet niks! Eerst ben je alleen en krijg je alle aandacht en nu...nu moet je alle liefde delen.

Helpen

Vaak vinden kinderen het stiekem toch ook wel heel stoer om grote broer of zus te zijn. Dit gevoel kun je versterken door te laten helpen met de baby. Samen de kleinste afdrogen na het bad-ritueel en ook een extra helpend handje bij het geven van de fles doet wonderen. Geef kleine taakjes die laten inzien dat (ook) dit kind belangrijk is.

Persoonlijke aandacht

Zorg dat je vanaf het eerste moment bewust tijd doorbrengt met je oudste(n). Zo voelt dit kind zich belangrijk en onmisbaar. Lees bijvoorbeeld samen een boekje, wandel even een rondje door het park of blader eens door de foto's van vroeger. Dit versterkt het gevoel van bij elkaar horen. Leg de nieuwe baby af en toe ook eens in het wiegje of de box. Zo ziet de oudste het niet constant als een nieuwe plaatsvervanger en heb je meteen je handen vrij om samen iets leuks te doen.

Ritme

Gaat de oudere broer of zus normaal altijd naar de opvang? Denk dan niet dat dit zielig is, nu de nieuwe baby er is. Vaak is dit juist prettig. Het geeft een ritme en voelt vertrouwd. En een mooi bijkomstig voordeel is dat jij nu je handen vrij hebt voor de allerkleinste.

Voorleestips:

(advertorial)

Een baby'tje op komst (William Sears & Martha Sears)

Een nieuwe baby betekent een hele verandering voor de andere kinderen in het gezin. Dit leuke voorleesboek helpt oudere broertjes en zusjes de grote gebeurtenis beter te begrijpen.

Bekijk op bol.com

De buik van mama (Jo Witek & Christine Roussey)

Een cadeauboek voor kinderen die een broertje of zusje krijgen. Open de flapjes en ontdek hoe de baby in mama's buik groeit.

Bekijk op bol.com

Wat zit er in je buik, mama? (Sam Lloyd)

Er zit iets in mama's buik, maar ik weet niet wat het is. Kijk snel onder de flappen!
Een hartverwarmend en grappig rijmverhaal, ideaal voor kinderen die er een broertje of zusje bij krijgen.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!