Niet weggaan

Hartverscheurend, wanneer je kindje het op een gillen zet zodra je de crèche verlaat. De leidster zegt nog geruststellend dat het over 5 minuten over zal zijn en dat het héél normaal is. Maar eenmaal in de auto voel je je schuldig dat je hem hebt 'achtergelaten'.

Uit beeld

Er zijn maar weinig kinderen die er geen last van hebben, verlatingsangst. Zodra vertrouwde mensen uit beeld verdwijnen, is er paniek. Ook al is het maar voor even. Je kind zal beginnen te huilen uit angst dat je niet meer terugkomt. Dit komt voor bij het afscheid op de crèche, bij de oppas, maar bijvoorbeeld ook midden in de nacht. Het kind wordt wakker in een donkere, stille ruimte en voelt zich direct alleen. Grote kans dat je als ouder op zo'n moment gewekt wordt door een oorverdovend gegil.

Niet vertrouwd

Verlatingsangst komt voor bij kinderen tussen de acht maanden en drie jaar oud. Het meest heftig zal het zijn tussen de acht en achttien maanden. De omgeving is nog niet helemaal vertrouwd en het kind kan zich nog niet goed verwoorden. Het is een normale fase in de ontwikkeling van een kind. Het ene kind zal het er echter moeilijker mee hebben dan het andere kind.

Een eer

In het begin vind je het als ouder best een eer dat jouw kindje jou écht nodig heeft en alleen maar bij je wil zijn. Maar op den duur wordt dit best vermoeiend. Soms is namelijk een stap richting de keuken, om een kopje thee te zetten, al genoeg reden voor het kind om te denken dat je verdwijnt.

Serieus nemen

Belangrijk is, dat je de verlatingsangst serieus neemt. Troost het kind wanneer het verdriet heeft. Dit geeft een veilig gevoel. Geef je kind de ruimte om de omgeving te vertrouwen, forceer niet! Het kost nou eenmaal tijd.  Een kind merkt het vaak aan de ouders, wanneer deze er moeite mee hebben. Het gaat zich dan afvragen of er misschien echt een reden voor is om bang te zijn. Zorg dat het afscheid kort is om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vertrouwen

Zorg dat je altijd doet wat je zegt, en zegt wat je doet. Wees voorspelbaar voor het kind. Zo weet het waar het aan toe is en groeit het besef dat je te vertrouwen bent. Bij het afscheid nemen doe je er dan ook goed aan om daar bewust aandacht aan te schenken. Maak er een duidelijk ritueel van: een knuffel, een kus, mama gaat werken, papa komt je halen. Niks meer, niks minder.  Op den duur krijgt het kind door hoe het werkt en weet hij bij de kus al dat papa straks komt halen.

Contact

Als je (bijvoorbeeld) even naar de keuken loopt, zorg dan dat je contact met het kind houdt. Praat of zing om de geruststelling te bieden dat je nog in de buurt bent. Dit voorkomt dat paniekmoment wanneer je een kopje thee wilt maken.

Kiekeboe

Bij baby’s is het zogenaamde ‘kiekeboe’ spel altijd een goede manier om te oefenen. Baby’s merken dan, dat als je iets niet ziet, het niet gelijk weg is of verdwijnt. Door het spelelement heeft het kind er plezier in terwijl het leert te vertrouwen.

Gaat vanzelf over

Hou je vast aan het feit dat het een fase is die bij de ontwikkeling hoort. Blijf zelf duidelijk en rustig, zodat het kind de ruimte krijgt om te leren vertrouwen. Het gaat écht vanzelf weer over!

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!