Badderen

Voor het eerst je baby in bad doen is best spannend! Gelukkig is er de kraamverzorgster om je te helpen. Maar na een week sta je er toch echt alleen voor. Je wilt het graag goed doen, maar waar moet je ook alweer allemaal op letten?

Babybadje of Tummy Tub

Wanneer je de babyuitzet samenstelt, kom je voor de keuze: een Tummy Tub of een Babybadje (klik op de link voor meer informatie). De keuze is heel persoonlijk en heeft soms ook met de beschikbare ruimte te maken. Soms geven baby's uiteindelijk zelf aan wat ze fijn vinden. Een enkele baby vindt een babybadje erg spannend en ontspant meer wanneer het opgevouwen in de Tummy Tub zit.

Hoe vaak

Een baby wordt nog niet echt vies, dus iedere dag in bad is niet nodig. Soms kan een baby er enorm van ontspannen, dus dan is het misschien juist wel fijn. Het kan geen kwaad, maar let er wel op dat je het huidje van de baby na het badje goed verzorgt. Gebruik een hydraterende crème of olie speciaal voor baby’s om uitdroging van dat zachte huidje te voorkomen. Maak hier een heerlijk ontspannen momentje van, door de baby met de volle aandacht te masseren. Je zult merken dat niet alleen de baby, maar ook jij hierdoor helemaal tot rust komt.

Voorbereiding

Voordat je een baby daadwerkelijk in bad gaat doen, moet je het één en ander voorbereiden. Zet de verwarming ruim van te voren aan, zodat het lekker warm is in de ruimte van het bad en waar de kleine aangekleed wordt (ongeveer 24 graden). Leg alles binnen handbereik klaar. Denk aan een handdoek, kleertjes, luier en eventueel olie of crème. Is het winter? Verwarm de handdoek en kleertjes dan even door ze op de verwarming of een kruik te leggen. 

Badwater

Natuurlijk begrijp je dat het badwater niet te warm of te koud mag zijn, maar hoe kan je dit het beste testen? Gebruik een badthermometer om de juiste temperatuur te meten. 37 graden is perfect! Test wel altijd nog even met je elleboog of het aangenaam aanvoelt. Zorg dat er niet teveel water in het badje of de Tummy Tub zit. De schoudertjes mogen net onder water gaan. Wanneer ze uiteindelijk zelfstandig zitten in bad, houd dan een hoogte tot de taille aan.

Wassen

Laat de baby langzaam wennen aan het warme water. Praat geruststellend terwijl je langzaam je armen, met daarin de baby, in het water laat zakken. Het is belangrijk dat je extra aandacht besteed aan alle huidplooien van de baby, oksels, hals, navel, tenen, plasser, billen en liezen. Gebruik een hydrofiel washandje om de huid zo zacht mogelijk te wassen. Wanneer de kleine al haartjes heeft, kun je deze nat maken door met je hand rustig water te scheppen. Wil je zeep of shampoo gebruiken? Maak dan gebruik van speciale babybadproducten. Niet te veel! Een klein beetje is meer dan voldoende.

Afdrogen

Na het badderen, mag ook het afdrogen met zorg gebeuren. Begin bij het hoofd, want daar verliest een baby de meeste warmte. Hierna kan de rest van het lijfje afgedroogd worden. Dep de huid zachtjes droog met een zachte handdoek om de tere huid te beschermen. Zorg dat je ook nu weer extra aandacht besteed aan alle huidplooien. Doe dit nauwkeurig, anders kan de baby huiduitslag krijgen. Na het afdrogen kun je eventueel masseren met crème of olie. Neem hier (als het lukt) de rust en de tijd voor. Dan merk je dat het voor jullie beiden erg ontspannend werkt.

Eerste hulp bij babymassage

(advertorial)

baby massage (Suzanne Reece)

Dit boekje geeft ouders duidelijke instructies hoe ze hun baby met liefde en tederheid kunnen masseren. De begeleidende foto's laten zien wat je precies moet doen om de beentjes en armpjes optimaal te masseren.

Bekijk op bol.com

Babymassage en Reflexologie (W. Kavanagh & Sarah Shears)

In dit boek maak je kennis met de verschillende massagetechnieken en leer je hoe je jouw baby op een juiste en veilige manier kunt masseren. Verder worden de belangrijkste technieken van voetflexologie uitgelegd.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!