Tandenpoetsen

Kaken stijf op elkaar en flink nee schuddend, spartelt de 1 jarige dreumes voor je op de commode. En dat iedere dag opnieuw. Het is een strijd die jij als ouder lijkt te verliezen. Tandenpoetsen...hoe dan?

De basis

Waarom moeten hele jonge kinderen al tandenpoetsen? Het poetsen van het melkgebit zorgt ervoor dat het schoon blijft. Door de fluoride, die in de speciale kindertandpasta zit, blijven gaatjes weg. Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond volwassen gebit, dus goed poetsen is echt belangrijk! Gelukkig zijn kinderen leergierig, wanneer ze al jong leren dat poetsen erbij hoort zullen ze dit de rest van hun leven blijven doen. 

Speciaal ontwikkeld

Welke tandenborstel en tandpasta zijn het beste? Gebruik voor jonge kinderen een zachte baby- of peuterborstel. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld voor de kleine mond. Door de kleine borstel wordt het makkelijker om overal goed bij te kunnen. Het beste kun je de tandenborstel iedere drie maanden vervangen. Voor kinderen tot 5 jaar is er speciale peutertandpasta verkrijgbaar. Hier zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta. Aangezien kinderen veel tandpasta inslikken, krijgen ze met gewone tandpasta anders teveel fluoride binnen.

Het eerste tandje

Vanaf wanneer moet je bij jouw kleintje eigenlijk beginnen met het poetsen van de tanden? Het is verstandig om hier direct mee te beginnen zodra het eerste tandje doorkomt. 1 keer per dag poetsen met een heel klein beetje fluoride-peutertandpasta is voldoende. Wanneer een kind twee wordt, stap je over op twee keer per dag poetsen. Misschien wil het kind het graag zelf doen?! Helemaal prima, maar poets altijd even goed na!

Vaste volgorde

Hoe kun je het beste te werk gaan met tandenpoetsen? Neem je kind op schoot of laat het zitten op de commode. Poets zacht met korte heen-en-weer bewegingen. Mis niks...poets de binnen- en de buitenkant van de tanden en bovenop de kiezen. En vergeet het randje van het tandvlees niet! Een handige manier is om voor jezelf een vaste volgorde aan te houden. Hierdoor loop je minder het risico om iets over te slaan.  Spoelen met water is vaak nog erg moeilijk en niet nodig. Je kunt het langzaam oefenen door 'bolle wangen' te maken. Gebruik niet teveel water! Één slokje is meer dan voldoende. Anders spoel je alle fluoride gelijk weer weg.

Maak het leuk

Tandenpoetsen moet geen strijd worden. Zorg ervoor dat het leuk blijft voor jou en voor het kind. Hoe? Kiddyz geeft je een aantal bruikbare tips:
  • Laat het kind in bad met een tandenborstel spelen om zo rustig kennis te kunnen maken met het poetsen.
  • Laat het kind zelf een leuke tandenborstel uitzoeken.
  • Betrek de lievelings knuffel erbij. Laat het kind eerst de tanden van de knuffel poetsen en daarna is het zelf aan de beurt.
  • Lees leuke boekjes over tandenpoetsen (zie onderstaande nuttige leestips).
  • Bedenk er een verhaaltje bij. We poetsen vandaag bijvoorbeeld allemaal gekleurde beestjes weg...de rode, dan de blauwe, oh en daar zit de groene..
  • Zing een speciaal tandenpoetsliedje.

(melodie Vader Jacob)  
tanden poetsen-tanden poetsen
poets poets poets
poets poets poets
wat een schone tanden-wat een schone tanden
poets maar door-poets maar door

tanden poetsen-tanden poetsen
poets poets poets
poets poets poets
wat een witte tanden-wat een witte tanden
poets maar goed-poets maar goed

 

Of gebruik onderstaande button voor een begeleidend poets-liedje...

Advies

Blijft het kind protesteren, ga dan na of er geen pijn is door doorkomende tanden of kiezen. Weet je echt niet meer hoe je het aan moet pakken?! Vraag dan de tandarts of mondhygiënist(e) om advies.

Nuttige leestips

(advertorial)

Vertelplaten-Tandenpoetsen

Wat doe je om een gezond en mooi gebit te houden?

Beer Zorg legt alles uit!

Bekijk op bol.com

Johnny Joker houdt zijn kiezen op elkaar

(Dr. W. Reiter)

Veel peuters en kleuters hebben een hekel aan tandenpoetsen.

Hoe maak je tandenpoetsen (weer) leuk?

Bekijk op bol.com

Tijs en Ratje gaan naar de tandarts

(Elly Zuiderveld & Willeke Brouwer)

Een vrolijk prentenpraatboek dat een bezoek aan de tandarts op een ontspannen manier bespreekbaar maakt.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!