In de hoek

Er zijn van die momenten dat je peuter je tot wanhoop drijft met z'n gedrag. Dan is het erg verleidelijk om te dreigen met het ouderwetse "in de hoek zetten". Maar is die straf eigenlijk wel zo effectief als velen van ons denken?

Schadelijk

Het lijkt best onschuldig om je kind in de hoek te zetten. Uit hersenscans bij Amerikaans onderzoek is echter gebleken dat het schadelijker is dan de meeste mensen denken. Het emotionele effect van in de hoek gezet worden kan namelijk dezelfde schade veroorzaken als bij mishandeling. TIME Magazine publiceerde naar aanleiding van dit onderzoek het artikel 'Time-Outs' Are Hurting Your Child'Hierin stellen Dan Siegel en Tina Payne Byrson het gebruik van een “time-out” ter discussie en wijzen ze op de mogelijke schadelijke gevolgen hiervan.

Grenzen

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je peuter de dienst gaat uitmaken. Negatief gedrag moet wel degelijk gecorrigeerd worden! Kinderen hebben grenzen nodig, maar hoe pak je dit als ouder nu het beste aan?

Positieve benadering

Je kunt een kind leren om zich aan de regels te houden door de nadruk te leggen op wat WEL mag in plaats van wat NIET mag. Deze positieve benadering helpt je kind om het juiste pad te volgen. Zeg bijvoorbeeld liever 'Ik zou het fijn vinden als je met de blokken gaat bouwen, in plaats van gooien' dan 'Stop daarmee, dat mag je niet doen'. Met een positieve aanpak heb je veel eerder resultaat en begrijpt je kind de regels ook beter.

Duidelijk

Vergeet niet dat je te maken hebt met een peuter. Een jong kind dat nog niet alles begrijpt. Probeer daarom zo duidelijk mogelijk te zijn. Woorden als 'Doe eens normaal' roepen bij hem vragen op als, 'Wat bedoel je?' en 'Hoe doe je normaal?' Dit heeft vaak als gevolg dat de peuter gefrustreerd raakt en nog slechter luistert. Leg duidelijk uit wat je bedoelt. 'Ik zou het fijn vinden als je met de blokken gaat bouwen, in plaats van gooien'. Zorg dat je op gelijke hoogte bent als het kind, ga door je knieën en kijk hem recht in de ogen.

Negatief zelfbeeld

Wanneer een kind vaak straf krijgt, zal er een negatief zelfbeeld gevormd kunnen worden. Het gevolg is, dat hij zich vervolgens naar dit beeld gaat gedragen. Vertel het je kind wanneer het negatief gedrag vertoont, maar blijf goed gedrag complimenteren. Zo leert het dat positief gedrag een veel leuker resultaat geeft.

Passende straf

Het is heel begrijpelijk dat je soms streng moet zijn voor je kind en het een straf wilt geven. Denk dan goed na wat een passende straf is voor het negatieve gedrag. Het heeft weinig zin om als straf geen snoepje te geven wanneer er blokken door de ruimte gegooid worden. Natuurlijk ontneem je hem op deze manier iets waar hij gek op is, maar het zal geen inzicht geven waarom er niet met blokken gegooid mag worden. Hier is het bijvoorbeeld een goede straf om het speelgoed op te laten ruimen. De consequentie is dat er dan niet meer met de blokken gespeeld mag worden.

In het moment

Hoe boos en geïrriteerd je soms ook bent, probeer positief gedrag na negatief gedrag altijd te bevestigen. Een peuter leeft in het moment. Als jij boos blijft wanneer er inmiddels weer lief gespeeld wordt, werkt dit voor het kind erg verwarrend. In zijn ogen is het positieve gedrag op dat moment juist verkeerd.

Sorry

Sorry zeggen is iets wat veel ouders van hun kind vragen na negatief gedrag. Besef alleen dat kinderen onder de 4 jaar nog niet kunnen reflecteren op hun wangedrag. Ze zullen in veel gevallen wel sorry zeggen, maar beseffen nog niet wat de waarde hiervan is.

Lees meer over dit onderwerp

(advertorial)

Positief en creatief opvoeden (Tischa Neve)

Positief benaderen is niet alleen leuker is, maar ook veel effectiever. Als je juist op momenten dat een kind lastig is, focust op wat er wel goed gaat, dan heb je veel meer kans dat het gedrag daadwerkelijk verandert.

Bekijk op bol.com

Positief omgaan met kinderen ( I Bakker & M. Husmann)

In dit boek worden vaardigheden beschreven die de omgang tussen ouders en kinderen kunnen verbeteren en positiever kunnen laten verlopen.

Bekijk op bol.com

Positief opvoeden (Sal Severe)

Het geeft ouders (en ook leerkrachten) een flink steuntje in de rug en maakt hun leven aangenamer en eenvoudiger.

Bekijk op bol.com

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!