De eerste stapjes

'Nee, hij kan inderdaad nog niet lopen, maar dat komt wel goed hoor...hij is pas net 1 jaar geworden'. Terwijl ik het vol overtuiging zeg, ga ik diep van binnen kapot door onzekerheid. Moet mijn mannetje niet al lang kunnen lopen?!

Gemiddelde

De eerste stapjes van een kind worden gemiddeld gezet rond de leeftijd van 13 maanden. Maar dat wil niet zeggen dat ieder kind zich aan dat gemiddelde houdt. Er zijn kinderen die met 9 maanden al een start maken met lopen, terwijl er ook genoeg zijn die dit pas rond de 18 maanden besluiten te gaan doen.

Factoren

Het moment waarop die beruchte eerste stapjes gezet worden, is afhankelijk van heel veel factoren:

1) Is het kind gezond? Wanneer er iets niet in orde is (bijvoorbeeld wanneer hij aanhoudend verkouden is), zal daar vrijwel alle energie naartoe gaan.  

2) Hoe is de bouw? Is hij klein en stevig gebouwd, dan is lopen een stukje lastiger dan wanneer hij pezig is.  
 
3) Zit het in de familie? Het vroeg of laat leren lopen kan aanleg zijn.
 
4) Hoe graag wil hij het zelf? Misschien vindt jouw kleintje dat kruipen wel prima en voelt hij zich nog helemaal niet geroepen om te gaan lopen.
 
5) Heeft hij genoeg zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen wordt voor een groot deel gevormd door ervaringen in zijn korte leventje. Krijgt hij genoeg complimentjes wanneer hij iets nieuws probeert? Heeft hij misschien een nare ervaring, bijvoorbeeld een pijnlijke val?
 
6) Krijgt hij genoeg beweging? Wanneer een kind veel in de auto, in de buggy of op de fiets zit, krijgt het weinig mogelijkheid om zich te ontwikkelen. 
 
7) Is er voldoende uitdaging? Wanneer het kind in een saaie ruimte is, zal hij geen uitdaging zien om stappen te gaan nemen in de ontwikkeling van zijn beweging.
 

Tips

Wanneer het kind besluit te gaan lopen is niet te voorspellen, maar wij kunnen die kleintjes best een beetje helpen met deze "grote stap" in hun leven:
 
1) Kijk altijd naar de behoeftes van het kind. Ga niet dwingen wanneer hij echt niet wil (oefenen met) lopen. 
 
2) Geef het kind complimentjes wanneer je ziet dat hij een poging doet tot lopen.
 
3) Maar een val niet tot een drama. Blijf hier niet te lang bij stilstaan, maar pak het luchtig op en ga direct weer door. 
 
4) Bied voldoende ruimte en tijd om te kunnen bewegen.
 
5) Leren lopen gaat het beste op blote voetjes. Sokken zijn te glad en schoenen te stug. Eventueel kun je sokken met noppen gebruiken wanneer het koud is.

Vallen en opstaan

Bij het leren lopen hoort zonder twijfel ook het vallen en weer opstaan.  Iedere ouder van een kind in deze fase zal beamen dat je regelmatig te maken krijgt met blauwe plekken, kapotte knieën en mooi gevormde bulten op het hoofd. Dit hoort er (helaas) allemaal bij. Er is echter wel een verschil in hoe het kind hiermee omgaat. De één zal niet snel piepen en gaat dapper door met het leerproces, terwijl de ander het direct op een gillen zet en de eerst volgende drie dagen geen poging tot lopen meer zal doen.

Medische oorzaak

Geef je kind voldoende tijd om in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Wanneer hij 16 maanden is en je ziet nog geen signalen dat hij bezig is met het ontwikkelen van de eerste stapjes, doe je er verstandig aan om het te bespreken met de huisarts of het consultatiebureau. Wellicht is er een medische oorzaak waardoor lopen uitblijft. Is er geen medische oorzaak?! Vertrouw er dan maar op dat ook jouw kleintje binnen de kortste keren vrolijk door de kamer loopt!

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!