Rode babybilletjes

Er klinkt een oorverdovend gegil wanneer ik de vuurrode billetjes van mijn baby voor de zoveelste keer insmeer met verzachtende crème. Niks lijkt te helpen. Wat moet ik doen?

Rode huid

Luieruitslag komt bij veel baby's voor. De ene baby heeft er echter meer last van dan de ander. Je kunt het makkelijk herkennen aan de rode huid in het luiergebied en aan een gedragsverandering. De baby zal waarschijnlijk meer huilen (vooral bij een luierverschoning), minder eten en prikkelbaar zijn.

Verandering in PH-waarde

Luieruitslag wordt vaak veroorzaakt door een verandering in PH-waarde. Deze vindt plaats wanneer ontlasting in contact komt met urine. Maak dus bij iedere verschoning de luierzone goed schoon. Lukt het niet goed met speciale alcoholvrije luierdoekjes? Verwijder dan ieder spoortje van viezigheid met een zacht washandje met lauw-warm water. Ga niet te hard boenen, want de huid van de baby is vaak nog erg gevoelig.

Droog

De luierzone moet goed droog zijn wanneer je de luier dicht doet. Laat de huid zo nu en dan aan de lucht drogen door je baby eventjes in de blote billetjes te laten liggen na een verschoning. Smeer de huid vervolgens in met een zinkzalf (zie de verzorgingstip onderaan). Dit geeft direct een verkoelende werking en heeft een indampende werking op vocht. Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetrokken waardoor eventuele wondjes kunnen herstellen. Wanneer je de luier omdoet, zorg dan dat deze niet te strak zit. Houd een vinger speling tussen de luier en het buikje van de baby. Zo kan de lucht goed circuleren. 

Verschoon regelmatig

Verschoon de luier van je baby regelmatig. Wanneer de tere babyhuid langdurig nat is, wordt deze gevoelig voor luiersuitslag. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gemiddelde bij baby's onder de 6 maanden rond de tien schone luiers per dag ligt. Verschoon je baby voor en na ieder slaapje en maak gebruik van goed absorberende luiers. 

Schimmelinfectie

Houd luiersuitslag goed in de gaten. Het kan namelijk zo hardnekkig zijn dat het een schimmelinfectie wordt. Je herkent dit type uitslag door de opgezette roodroze bultjes of bultjes met witte pus rondom een rode plek. Vaak is bij deze variant uiteindelijk een bezoekje aan de huisarts nodig om het te bestrijden.

Verzorgingstip

NAIF babycare, luieruitslag, billencreme, verzorging, baby
klik op de foto

De Billencrème van NAÏF bevat ingrediënten die helpen om luieruitslag te voorkomen en te herstellen. De Billencrème is verrijkt met vitamine E en Bisabolol (kamille) voor een hydraterend effect. Daarnaast bevat de crème extra veel zinkoxide voor een verzachtende en beschermende werking. Bovendien is de crème makkelijk uit te smeren en ruikt hij heerlijk. (advertorial)

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!