
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wat staat je de komende maanden allemaal te wachten? Kiddyz zet de belangrijkste momenten op een rijtje. En hélemaal fijn... je krijgt een GRATIS overzichtelijke zwangerschapskalender, zodat je niks vergeet (onderaan het artikel).
Verloskundige
Combinatietest
Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is dat je kind Downsyndroom heeft. Vraag aan je verloskundige wat de test inhoudt en of het verstandig is deze te laten doen.
De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:
-
Een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap.
-
Een nekplooimeting bij de baby. Deze wordt tijdens een echo rond de 11 tot 14 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi van de baby gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat de baby Downsyndroom heeft.
Echo
Als je zwanger bent, krijg je in ieder geval twee echo’s. De eerste echo is rond de 10 weken. Tijdens deze echo wordt de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum bepaald. De tweede echo is de 20 weken echo. Hier wordt uitgebreid gekeken of het kindje zich gezond ontwikkeld. Vaak wordt hier (als je dat wilt) ook verteld of je een jongen of meisje verwacht. Als de verloskundige of gynaecoloog het verstandig vindt om de ontwikkeling van jou en je kindje beter te volgen, kun je meerdere echo’s aangeboden krijgen. Verder kun je er zelf nog voor kiezen om een pretecho te laten maken. Let wel op dat je niet "te laat" bent. Dan krijgen ze je kindje namelijk niet meer zo goed in beeld.
Zwangerschapsverklaring
De zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap. Deze kun je rond de 10 weken bij je verloskundige aanvragen. Er staat op dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Dit is nodig voor je werkgever en wanneer je wilt vliegen tijdens de zwangerschap.
Foliumzuur
Kraamzorg
- Assisteert de verloskundige wanneer je baby thuis wordt geboren.
- Zorgt na de bevalling voor jou, je baby en je gezin.
- Houdt jouw gezondheid en die van de baby in de gaten.
- Helpt je bij de voedingen van je baby.
- Geeft advies over jouw voeding.
- Helpt jou en je gezin met het vinden van een ritme.
-
Zorgt ervoor dat alle belangrijke gegevens doorgegeven worden aan
het consultatiebureau.
Opvang
Willen jij en je partner na de geboorte van jullie kind beiden werken, dan heb je waarschijnlijk opvang nodig. Bedenk goed wat bij jullie past. Ga je voor een gastouder, crèche of opa en oma. Regel het wanneer je ongeveer 12 weken zwanger bent.
Bekendmaking
De meeste papa's en mama's in spé wachten met de bekendmaking van het grote nieuws tot na de eerste echo. Dit is meestal rond de 13 weken. De kans op een miskraam daalt daarna namelijk aanzienlijk. Deze tijd heb je vaak ook nodig om samen met je partner aan het idee te wennen dat je een kindje krijgt en dat jullie ouders worden. Na de 13 weken is het vaak moeilijk om de groeiende buik te verbergen.
Kraampakket
Indien je aanvullend verzekerd bent kun je het kraampakket vaak gratis rond de 17 weken via de zorgverzekering aanvragen. Rond de 34e week ontvang je dit pakket met noodzakelijke dingen die voor de kraamvrouw en jou onmisbaar zijn zullen zijn.
Ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om tijdelijk minder te gaan werken. De achterliggende gedachte is dat de ouder tijdens het ouderschapsverlof zorgt voor zijn/haar kind, maar dat is niet verplicht. Ouderschapsverlof kan bijvoorbeeld ook opgenomen worden om op vakantie te gaan. Het verlof is onbetaald maar sommige werkgevers betalen het loon (gedeeltelijk) door. Je kunt dit het beste regelen rond de 19 weken.
Erkenning
Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is automatisch (wettelijk) de vader. In andere gevallen kan hij het kind erkennen. Dit kan al tijdens de 22 weken van de zwangerschap (erkenning van de ongeboren vrucht), tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment.
Geboorteplan
Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een geboorteplan. Dit is een document waarin je samen met je partner de wensen voor de bevalling kenbaar maakt. Dit zal uiteindelijk een handig communicatiemiddel zijn voor de zorgverleners rond jouw bevalling. Schrijf dit plan rond de 32 weken.
Bevallingstas
Rond de 36 weken zet je een tas klaar voor wanneer je onverwacht richting het ziekenhuis moet vertrekken. Dit doe je ook wanneer je van plan bent om thuis te bevallen. Maar wat stop je er allemaal in?
Voor jezelf:
- Ruim shirt om in te bevallen
- Dikke sokken
- Kleren
- Ondergoed
- Pyjama
- Pantoffels of slippers
- Toiletspullen
- Lichte snacks
Voor de baby:
- 2x babykleertjes
- 2x rompertje in maat 50 en 56
- Sokjes
- Jasje
- Mutsje
- Deken of omslagdoek
- Luiers en doekjes
Overig:
- Zwangerschapskaart
- Indentiteitskaart/ paspoort
- Ponsplaatje
- Verzekeringsbewijs
- Camera
- Telefoonoplader
GRATIS
ZWANGERSCHAPS-KALENDER
Tijdens de zwangerschap moet er veel geregeld worden. Deze handige zwangerschapskalender van Kiddyz helpt je om niks te vergeten.
Zie in één oogopslag wat je in welke week van de zwangerschap moet doen.
Klik op de link, print hem uit, en hij is klaar voor gebruik!
Fijne zwangerschap
Klik HIER