Nee is nee

 

Nee lieverd, je mag niet tekenen op de tafel. Alsjeblieft stop daarmee. Stop nou! Niet ineens gaan huilen, omdat het niet mag. Hou nou op met huilen...Oké dan, teken maar!

Consequent

Je hoort en leest het overal, consequent zijn in de opvoeding is een must! Door consequent te zijn, zijn we voorspelbaar. Zo leert het kind dat er duidelijke grenzen worden gesteld en er bepaalde verwachtingen zijn. Dit is iets waar kinderen veel belang bij hebben. Het brengt rust en veiligheid.

Passende consequentie

Om duidelijk deze regels en verwachtingen kenbaar te maken bij het kind, koppelen we vaak een bepaalde consequentie aan het gedrag. Dit kan zowel positief (beloning) als negatief (straf) zijn. Zo kan er de regel zijn dat er voor het slapen gaan een extra verhaaltje wordt voorgelezen wanneer het kind zelf de pyjama aandoet. Of dat de blokken terug in de kast gaan wanneer er mee gegooid wordt. Denk wel goed na wat een passende consequentie is voor het gedrag. Het heeft weinig zin om geen snoepje te geven wanneer er op de tafel getekend wordt. Natuurlijk ontneem je op deze manier iets waar het kind gek op is, maar het zal geen inzicht geven waarom er niet op de tafel getekend mag worden. Hier is het bijvoorbeeld goed om de tekenspullen op te laten ruimen. De consequentie is dat er niet meer getekend mag worden.

Zelfverzekerder

Wanneer kinderen al vanaf een jonge leeftijd in bepaalde situaties 'nee' als antwoord krijgen, leren ze dat hun eigen behoeften niet altijd direct worden bevredigd. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze kinderen later veel zelfverzekerder in het leven staan. 

Valkuilen

Nu is het van groot belang dat wij als ouders consequent zijn wanneer het om deze regels en consequenties gaat. Nee is nee en ja is ja!  Maar in de "echte wereld" is dit helaas niet altijd haalbaar. Iedere ouder krijgt vroeg of laat te maken met valkuilen waardoor je je niet altijd aan je eigen regels kunt houden.

Bang voor afwijzing Je bent bang dat jouw kind je straks geen leuke mama of papa meer vindt als je hem zijn zin niet geeft. 

Afstandelijke ouders Heb je zelf afstandelijke ouders gehad? Dan kan het zijn dat je nu heel ver gaat om "vrienden" te blijven. 

Vaak ruzie Wie is opgegroeid in een gezin waar vaak ruzie werd gemaakt, vermijd zelf in de meeste gevallen de confrontatie. 

Vermoeidheid Wanneer je moe bent, heb je vaak geen energie om een confrontatie aan te gaan.

Verder kunnen ook  Relatieproblemen en Hormonen ervoor zorgen dat je niet altijd consequent bent in de opvoeding. 

Leg het uit

Het lukt vrijwel geen enkele ouder om ten alle tijden consequent te zijn. Vroeg of laat krijg je een keer te maken met een valkuil. Het is in dit geval erg belangrijk dat je er achteraf op terug komt bij het kind. Leg duidelijk uit waarom je opeens iets verbiedt of juist toestaat. Zo schep je geen verwarring en ervaren de kinderen meteen de levensles dat papa en mama ook gewoon mensen zijn met emoties!


There is no way
to be a perfect
mother or father...
but a million ways
to be a good one

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!