Mijn kind bijt

Het spijt me vreselijk! Normaal doet hij dit nooit. Hij wordt wel eens boos en kan dan flink gillen, maar bijten?! Hoe moet ik hiermee omgaan? Is dit normaal gedrag?

Een fase

Je schrikt behoorlijk wanneer je ziet of hoort dat jouw kind andere kinderen bijt. Dit komt echter best vaak voor en is in de meeste gevallen een fase. Het kind kan zijn gevoelens nog niet goed uitdrukken en uit z'n frustratie of liefde in dat geval door te bijten.

Corrigeren

Het is belangrijk dat het kind leert dat hij andere kinderen niet mag bijten. Wanneer je ziet dat het kind bijt, moet je hem direct corrigeren. Benoem op dat moment duidelijk dat hij andere kinderen niet mag bijten. Wanneer jij dit als ouder serieus neemt, zal het kind uiteindelijk gaan inzien dat bijten verkeerd gedrag is.

Aandacht

Richt na het bijt-incident ook de aandacht op het gebeten kind. Troost hem samen met het bijtende kind. Zo wordt deze zich meer bewust van zijn actie en krijgt hij inzicht in wat de gevolgen zijn.

Terugbijten

Soms speelt er bij mensen de gedachte om het kind terug te bijten. Doe dit niet! Buiten het feit dat je het kind er pijn mee doet, geef je het verkeerde voorbeeld. Hiermee geef je aan dat het prima is om te bijten wanneer je boos bent en zal het bijtgedrag van het kind eerder toe- dan af-nemen.

Woordenschat

Bijten heeft vaak als oorzaak dat het kind zich nog niet goed kan uitdrukken. Wanneer je hem stimuleert om zijn woordenschat uit te breiden zal hij met andere kinderen,doormiddel van korte zinnen, kunnen praten. Dit kost veel energie en tijd van de ouders, maar resulteert vaak in een duidelijke afname van het bijtgedrag.

Samen spelen

Zorg dat er tijdens speelmomenten zo min mogelijk frustratie kan ontstaan. Leer het kind om samen te spelen en rustig te reageren wanneer er iets wordt afgepakt of wanneer er iets gebeurt dat hij niet leuk vindt.

Observeren

Om een duidelijk beeld te krijgen waarom jouw kind een ander bijt, doe je er goed aan om hem regelmatig te observeren. Vraag eventuele crèche- of peuterspeelzaalleid(st)ers dit ook te doen.

Falen

Veel ouders geven zichzelf de schuld wanneer hun kind bijt. Ze hebben dan vaak het gevoel dat ze falen in hun opvoeding. Bedenk je dat dit een fase is die bij heel veel kinderen voorkomt. Het is aan jou als ouder om hier goed mee om te gaan. Blijf ten alle tijden positief en consequent naar je kind en dan zal er ook aan deze fase weer een einde komen.

 

Niet bijten, Anna! (Kathleen Amant)

 

Anna heeft veel tandjes. Wel twintig. Die gebruikt ze om te eten. En als Anna lacht, zie je ze allemaal. Maar soms is Anna boos. Dan willen de tandjes bijten in de arm van broertje Lars.

Een herkenbaar verhaal over omgaan met boosheid en leren emoties te uiten. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de emoties van het kind als thema.

 

Bekijk op bol.com


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!