Op het potje

Je leest het in alle boekjes, dit is hèt moment! Je kind is nu twee jaar oud, dus je "moet" gaan beginnen met het trainen van de zindelijkheid. Maar hoe ga je dit aanpakken?

Eigen tijd

De ontwikkeling van ieder kind is anders. Zo ook het zindelijk worden. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2 en 4 jaar, maar dit gebeurt op hun eigen tijd. Is je kind er nog niet aan toe, dan heeft zindelijkheidstraining geen zin. Maar hoe weet je of jouw kind er aan toe is?

Voelen-begrijpen-willen

Allereerst is het verstandig om na te gaan of hij kan voelen-begrijpen-willen Een kind kan zindelijk worden wanneer hij voelt dat hij een plasje moet doen, begrijpt waar het potje voor bedoeld is en wilt meewerken. Wanneer je een kind moet dwingen, zal het uiteindelijk averechts werken.

Droog

Wanneer je tijdens het verschonen van de luier opmerkt dat deze langere tijd droog blijft, kan het een signaal zijn dat je kind toe is aan zindelijkheidstraining. Hij blijkt in staat te zijn de poep en/of plas op te houden.

Interesse

Ook kan het zijn dat er interesse in de toiletbezoekjes van anderen ontstaat. Laat het gewoon toe wanneer jouw peuter mee wilt wanneer je naar het toilet gaat. Plassen op het potje of de wc is in de ogen van een kind vaak iets spannends. Op deze manier leert hij al snel dat het iets heel gewoons is.

Afzonderen

Je zult gaan opmerken dat het kind zich steeds meer afzondert wanneer hij moet poepen of plassen. Hij kiest het liefste een hoekje op om dit in alle rust te kunnen doen. Het kind is zich dus duidelijk bewust van het feit dat hij moet poepen of plassen.

Aangeven

Een ander kenmerk van deze bewustwording is wanneer het kind gaat aangeven dat de luier vies is. Dit kan zowel verbaal (het kind vertelt woordelijk dat hij een vieze luier heeft) als non verbaal (het kind drukt met z'n handje tegen de luier).

Tips

Om de zindelijkheidstraining soepel te laten verlopen, geeft Kiddyz je een aantal tips:
  • Leg duidelijk uit waarvoor het potje dient.
  • Maak het kind vertrouwd met het potje door hem ermee te laten spelen.
  • Laat het kind niet te lang op het potje zitten.
  • Probeer vaste tijden aan te houden om op het potje te gaan (bijvoorbeeld na het ontbijt, de lunch en het avondeten).
  • Beloon het kind wanneer hij iets op het potje heeft gedaan. Dit stimuleert hem om het de volgende keer weer te doen.
  • Word nooit boos wanneer er (weer) niks in het potje zit. Hierdoor kan het kind gaan forceren en een verkeerd plasgedrag gaan ontwikkelen.
  • De meeste kinderen zijn zes tot twaalf maanden nadat ze overdag zindelijk zijn geworden, ook in de nacht zindelijk. Zet (wanneer je kind er aan toe is) een potje op z'n slaapkamer.
  • Haal de juiste producten in huis om te kunnen starten met de zindelijkheidstraining.

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!