Kangoeroeën

Het is al vaker uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, huid op huid contact tussen ouders en hun pasgeboren baby heeft veel positieve effecten.

Kangoeroeën

Huid op huid contact kan bijvoorbeeld in de vorm van kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd. Hierbij ligt de baby (zonder kleding) met opgetrokken knieën op de blote borst van jou of je partner. De handjes leg je in de buurt van z'n mondje en het hoofdje ligt opzij, waardoor de ademweg niet belemmerd wordt. Op deze manier ligt je baby heel veilig en comfortabel, zoals in de baarmoeder. Houd je baby tijdens het kangoeroeën stevig vast en zorg ervoor dat jullie lekker warm zijn toegedekt met een deken.

Levens gespaard

Normaal gesproken krijg je na de bevalling je baby direct bloot op je buik. Bij te vroeg geboren of zieke baby's kan dit intensieve contact vaak niet plaatsvinden door bijvoorbeeld onderzoek of plaatsing in een couveuse. In ziekenhuizen zie je vaak dat er naderhand gebruik gemaakt wordt van de kangoeroetechniek om dit gemiste contact in te halen. Het werd voor het eerst toegepast in Colombia in de jaren zeventig, waar door een infectie-uitbraak een tekort aan couveuses was ontstaan. Door het kangoeroeën kregen de baby’s warmte, liefde en moedermelk en konden levens gespaard worden. Kangoeroeën werd hierna door de westerse landen overgenomen om de ouder-kindband te versterken en de baby een periode van rust, comfort en veiligheid te bieden.

Effecten

Het kangoeroeën heeft veel positieve effecten:

☆ Je baby heeft minder stress door het horen van je stem en het ruiken van je geur.

☆ De hartslag, de temperatuur en de ademhaling van je baby zijn stabieler.

☆ De bloedsuikerspiegel blijft beter op peil.

☆ Je baby voelt zich veilig en beschermd.

☆ Het heeft een positief effect op de moedermelkproductie. 

☆ Het stimuleert natuurlijk gedrag. Hij ruikt jouw melk en gaat opzoek naar de tepel.

☆ Het bevordert het hechtingsproces en versterkt jullie band. Een goede binding tussen jou en je baby is erg belangrijk. Dit vormt namelijk de basis voor een gezonde sociale, emotionele, motorische en verstandelijke ontwikkeling.

☆ Je baby huilt weinig of niet.

Regelmaat

Kangoeroeën heeft het meeste effect wanneer je dit regelmatig doet. Probeer er twee keer per dag tijd voor vrij te maken. Bijvoorbeeld 1x bij mama en 1x bij papa. Houd qua tijd minimaal een uur aan om je baby gedurende een lange periode rust en bescherming te kunnen bieden. Zorg dat je lekker zit of ligt en houd eventueel wat te drinken binnen handbereik. Zo wordt het een comfortabel rustmoment, welke ook jouw stress-level zal verlagen!

Little & Pure

Little & Pure heeft een omslagdoek voor de kleintjes en een omslagdeken voor de moeder of vader van 100% zuiver scheerwol ontwikkeld voor comfortabel geluk voor 2. Wol is het enige materiaal dat van nature bedoeld is om warm te houden en de zelfgenezende werkzaamheid van het lichaam stimuleert. Hierdoor is het ideaal voor gebruik tijdens het kangoeroeën. 

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!