Géén paracetamol

Je kind heeft vuurrode wangen en is lusteloos... koorts! Je wilt er alles aan doen om dit voor hem zo dragelijk mogelijk te maken, maar is het geven van paracetamol wel de juiste manier?

Koorts heeft een functie

De temperatuur bij een kind kan al snel tot boven de 38 graden stijgen. Dan spreek je over koorts. Soms gebeurt dit al bij een simpele verkoudheid of een doorkomend tandje. Dit is een hele natuurlijke reactie van het lichaam en heeft een duidelijke functie. Door af te rekenen met vervelende virussen en bacteriën, versterkt koorts het immuunsysteem. Hierdoor zal het uiteindelijk effectiever zijn tegen infecties. Koorts is dus nodig om een weerstand op te kunnen bouwen.

Onderdrukken

Veel ouders proberen de koorts te verlagen doormiddel van het toedienen van paracetamol. In de meeste gevallen verdwijnt deze dan binnen maximaal twee uur. Hiermee onderdruk je echter alleen maar de symptomen en zorg je ervoor dat de ziekte nog langer kan duren.

Koortsstuip

Vaak heerst de angst dat er een koortsstuip kan ontstaan bij een te hoge temperatuur. Uit onderzoek is gebleken dat paracetamol niet effectief is in het voorkomen hiervan. Een koortsstuip ontstaat in de meeste gevallen wanneer de koorts net op begint te komen. Heeft je kind al hoge koorts, dan is de kans op een koortsstuip aanzienlijk kleiner. De temperatuurschommelingen die ontstaan door het onregelmatig toedienen van paracetamol maken de kans hierop juist weer groter.

Negatief effect

Gebruik van paracetamol tijdens het eerste levensjaar bij baby's kan daarnaast een groot negatief effect hebben op de ontwikkeling van astma en allergieën. Uit onderzoek is gebleken dat de paracetamol een verandering in het lichaam teweeg brengt, welke de kans op bovengenoemde aandoeningen aanzienlijk groter maakt.

Wat kun je doen

Natuurlijk betekent dit niet dat je je kind helemaal niet kunt helpen tijdens een periode van koorts. Maar wat kun je dan wel doen?


 • Geef je kind extra veel (water) te drinken. Indien dit lastig is, kun je eventueel ook een waterijsje geven. Eten is minder belangrijk. 
 • Zorg dat je kind niet te warm wordt gekleed. Hierdoor kan hij zijn warmte niet goed kwijt en kan de koorts extra oplopen. 
 • Bij koude rillingen werkt een warme douche of bad ontspannend en verwarmend. 
 • Geef je kind extra liefde en aandacht. Ga bijvoorbeeld samen boekjes lezen.
 • Ventileer de ruimtes in huis waar je kind op dat moment niet is. Frisse lucht is belangrijk, maar pas op voor tocht!
 • Heeft het kind naast de koorts ook pijn (doorkomende tanden, oorpijn, etc.), dan is het geven van paracetamol soms noodzakelijk. Wil je dit liever niet, dan kun je eventueel gebruik maken van een homeopatisch middel.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal duidt koorts op een onschuldige virusinfectie zoals een verkoudheid of griep. Dit zal uiteindelijk vanzelf weer over gaan. In een enkel geval is er sprake van een ernstige infectie en is het raadzaam om de huisarts in te lichten.
 
SPOED (Neem bij de volgende signalen direct contact op met je huisarts)
 • Je kind is suf en reageert niet meer goed op de omgeving.
 • Je kind is zwak, huilt kreunend en is niet goed troostbaar.
 • Je kind is benauwd.
 • Je kind heeft vlekjes of huidbloedinkjes en is daarbij erg ziek.
 • Je kind heeft veel pijn als je bij het verschonen de beentjes omhoog tilt.
 • Je kind is jonger dan zestig dagen en heeft langer dan één dag een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger.
GEEN SPOED (In de volgende gevallen is het raadzaam om een afspraak te maken met de huisarts)
 • Je kind is ouder dan zestig dagen en heeft langer dan drie dagen een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger.
 • Je kind is jonger dan twee jaar en lijkt last te hebben van de oortjes.
 • Je kind is jonger dan zes jaar en drinkt aanmerkelijk minder dan normaal.
 • Je kind krijgt na een paar dagen zonder koorts, opnieuw koorts.

LET OP

Wanneer je het niet vertrouwt en ongerust bent over de koorts van je kind, neem dan altijd contact op met de huisarts!


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!