Tikke takke regen

'Het is herfstachtig' klinkt er uit de geluidsboxen, op het moment dat ik de voordeur open. 'Mam... het regent' weet Bjorn mij  (enigzins verontwaardigd) te melden. Finn trekt al snel de conclusie dat het slim is om zijn capuchon op te doen, duwt zijn grote broer aan de kant en stapt moedig over de drempel.

Grote plassen

Bjorn heeft een hekel aan regen. Met de capuchon zo ver mogelijk over z'n hoofd getrokken, loopt hij in een rap tempo richting de auto. Nadat hij onderweg alle grote plassen vakkundig heeft weten te ontwijken, stapt hij in de auto om richting school te vertrekken. Finn geniet zichtbaar van dit weertype. Vol bewondering kijkt hij naar diezelfde grote plassen midden op de straat. Hij laat zich dan ook met enige tegenzin door mij achterin de auto zetten.

De haat tegenover de liefde

Onderweg klinkt er nog een hevige discussie tussen de broertjes over de regen. Het is duidelijk Bjorn z'n standpunt tegenover die van Finn. De haat tegenover de liefde. Eén ding is zeker, hier zullen ze het nooit over eens worden! Ik probeer ondertussen op een pedagogische manier te bemiddelen tussen de twee, maar bedenk mij al snel dat deze poging teniet te verklaren is. Eenmaal bij school aangekomen is de aandacht snel verlegd naar een vriendje van Bjorn die het schoolplein op loopt. Alsof de lucht (letterlijk) geklaard is, lopen we richting het klaslokaal en neemt Bjorn innig afscheid van z'n broertje.

Uitbundige zwaaipartij

Finn en ik voegen ons tussen de andere ouders met broertjes en zusjes, die buiten voor het raam van het klaslokaal staan te wachten. Wachten op die ene blik, handkus of uitbundige zwaaipartij van hun kind. Finn staat met z'n neusje tegen het raam gedrukt wanneer Bjorn vluchtig z'n hand de lucht in steekt. 'Daaaag Bjorn' antwoord Finn op deze (iets minder uitbundige) zwaaipartij. Samen lopen we rustig terug naar de auto. Tijd om boodschappen te gaan doen.

Purple Rain

Op de radio in de supermarkt klinkt het nummer Purple Rain van Prince. Toevallig! Heel even stel ik me voor dat er vanmorgen iemand een speellijst heeft samengesteld na het horen van diezelfde woorden 'het is de komende dagen zacht en herfstachtig.' Wanneer vervolgens het geluid van Gerard Joling door de ruimte galmt, besef ik dat dat onzin is. Finn bedenkt in de supermarkt dat hij cakejes wil bakken. Eigenlijk is dat niet zo'n gek idee, dus laden wij zijn winkelwagentje vol met alle benodigde ingrediënten. Trots legt hij alles op de band bij de kassa en verteld hij de kassière uitgebreid over de plannen van vandaag. Cakejes bakken!

Midden in de grote plas

Wanneer we op het punt staan om de supermarkt te verlaten, is er buiten sprake van een wolkbreuk. Het zachtjes regenen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een enorme stortbui. Finn trekt de capuchon weer over z'n hoofd en rent de supermarkt uit. Ik heb geen andere keus dan deze regen te trotseren en er achteraan rennen. Midden op het plein ligt een grote plas. Ik probeer het door een paniekschreew nog te voorkomen, maar ben te laat. Finn staat er middenin! Stampvoetend en met een grote lach kijkt hij mij aan. Tevergeefs roep ik dat hij niet in die plas mag en dat hij bij me moet komen. Ik zou inmiddels toch wel moeten weten dat tot de orde roepen averechts werkt bij Finn. Het stampvoeten wordt springen en de glimlach is inmiddels veranderd in een aanstekelijke schaterlach.

Vies worden is gezond

Ik kijk naar dat ongelooflijk blije mannetje. Finn geniet intens van het springen in die plas, het opspattende water en van de regen die met zijn dikke druppels kringen in het water maakt. Waarom zou ik hem dit plezier ontnemen? En trouwens... vies worden is eigenlijk hartstikke gezond! Hierdoor leren kinderen veel, zijn ze rustiger, meer ontspannen én gaan ze gezonder door het leven. Wanneer Finn zelf ontdekt dat zijn sokken nat geworden zijn, besluit hij dat het tijd is om te gaan. 'Was leuk plas springen. Nu cakejes bakken mama'  zegt hij tevreden, terwijl we samen naar de auto lopen.

Hoe is dat bij jou?

Ik sta soms versteld hoe verschillend mijn twee jongens zijn. Bij Bjorn hoef ik nooit "bang" te zijn dat hij vies wordt, terwijl ik Finn uit iedere modderpoel moet vissen. 

Hoe is dat bij jouw kind? En wat vind jij... vies worden moet kunnen of liever niet!?

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!