De speen

Is de speen slecht voor het gebit? Helpt de speen wiegendood voorkomen? Krijgt een kind spraakproblemen door de speen? Het gebruik van de speen brengt veel vragen met zich mee...

Uitkomst

Veel ouders zullen het beamen... de speen kan op bepaalde momenten een uitkomst zijn. De stimulatie van zenuwuiteinden in de mond, tijdens het zuigen op de speen, zorgt voor een kalmerende werking. Hierdoor biedt hij vaak troost wanneer een kind onrustig is. Ook bij baby's met een grote zuigbehoefte kan het gebruik van de speen een uitkomst zijn. Deze zuigbehoefte is essentieel om ervoor te zorgen dat ze de voeding krijgen die ze nodig hebben. De speen stilt in dit geval deze behoefte wanneer je niet direct kunt voeden. 

Slecht voor het gebit

Vaak hoor je dat het gebruik van de speen gebitsproblemen kan veroorzaken. Het is inderdaad een feit dat je speengebruik aan de stand van het melkgebit kunt zien. Wanneer de melktanden plaats maken voor het volwassen gebit, is dit (mits de speen tegen die tijd niet meer gebruikt wordt) niet meer zichtbaar. Het effect bij duimzuigen is echter wel blijvend. Doordat een duim harder is en meer druk zet op het gehemelte, de kaken en de tandjes, verandert de stand van de kaken. Dit is uiteindelijk bepalend voor de stand van de tanden van het volwassen gebit. 

Wiegendood

Het is nooit 100% bewezen, maar er zijn berichten dat het gebruik van de speen het risico op wiegendood vermindert. Een kind met speen leert sneller het hoofdje te draaien naar de zijkant i.p.v. met de neus en mond in het matras. Ook draait een kind met speen over het algemeen minder in bed. Daarnaast stimuleert het zuigen de spierontwikkeling in de mond en kaak. Hierdoor komt de tong meer naar voren en blijven de luchtwegen vrij.

Spraakproblemen

Wanneer een kind veelvuldig de speen gebruikt, kan het zijn dat er spraakproblemen optreden. Zo kan hij bijvoorbeeld gaan slissen. Dit is vaak een gevolg van zowel de afwijkende kaak- en tandstand als de tong die onder in mond en te ver naar voren ligt. Logopedie kan in dat geval uitkomst bieden om het te verhelpen. 

Middenoorontsteking

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een middenoorontsteking (otitis media) en het zuigen op de speen. Een mogelijke oorzaak hiervan is de inademing van de ongezuiverde, koude en droge lucht door de mond. Kinderen zonder speen ademen vaker door de neus, welke de lucht bevochtigt en zuivert. Kleintjes met oorpijn kunnen de speen dus maar beter zo min mogelijk of helemaal niet gebruiken!

De speen en borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, heeft het gebruik van de speen een paar nadelen. Door het zuigen op de speen, bevredigt een baby een deel van de zuigbehoefte en raakt hij vermoeid. Wanneer hij vervolgens aan de borst drinkt, zal hij onvoldoende voeding binnen krijgen. Een ander gevolg kan zijn dat de melkproductie van de moeder niet goed op gang komt of terugloopt. Ook verschilt de zuigtechniek bij het zuigen op de speen met die van het drinken aan de borst. In sommige gevallen resulteert dit in het krijgen van pijnlijke tepels of tepelkloven en wederom een tekort aan voeding voor jouw kleintje. Geef je borstvoeding en wil je toch graag de speen aanbieden... wacht dan tot de borstvoeding goed op gang gekomen is en de baby krachtig drinkt.

Afleren

Wanneer je het gebruik van de speen het beste kunt afleren verschilt per kind. Vaak hoor je het advies om er rond de 9 maanden mee te starten, maar dit levert in veel gevallen strijd op. Een ander advies is om te wachten tot de leeftijd van 3 of 4 jaar, omdat het kind dan veel meer begrijpt en het beter zal accepteren. Als ouder kun je het beste zelf inschatten wanneer de "tijd rijp is". Kiddyz geeft je een paar tips hoe je dit vervolgens het beste aan kunt pakken:

  • Leg je kind duidelijk uit waarom hij de speen niet meer/minder mag.
  • Bouw het gebruik van de speen stapje voor stapje af. 
  • Kies een rustige periode, dus bijvoorbeeld niet rond sinterklaas, verjaardag of vakantie. 
  • Spreek duidelijke momenten af wanneer je kind de speen wel mag. Bijvoorbeeld alleen in bed. Dit kun je steeds verder afbouwen.
  • Bevestig een knuffel of doekje aan de speen. Wanneer de speen helemaal verdwijnt, kan het kind hierbij vaak troost en ontspanning vinden.
  • Blijf consequent met de gemaakte afspraken.
  • Volg je eigen gevoel! 

Klik op de foto

Difrax ontwikkelde samen met medische experts dit populaire Stoppen met Foppen Boek. Het boek bestaat uit een 15-daags stappenplan dat kinderen spelenderwijs voorbereidt op het afscheid nemen van de vertrouwde speen. Het boek is gratis te downloaden, maar ook gedrukt (met leuke extra's) te bestellen. (advertorial)

 


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!