nijntje museum

Finn (3) ontdekt de wereld in het klein bij het nijntje museum in het gezellige Utrechtse Museumkwartier. Hij neemt een kijkje in het huis van nijntje, bekijkt de dieren in de dierentuin en brengt een bezoekje aan de dokter. Een educatieve ontdekkingsreis samen met nijntje en haar vriendjes.

Ontdekkingstocht

Op 6 februari 2016 kregen nijntje en haar vriendjes een nieuw huis, het nijntje museum. Een leuke ontdekkingstocht voor peuters en kleuters, geïnspireerd op de prentenboeken van Dick Bruna. Ideaal voor Finn... mijn ondernemende peuter met een enorme liefde voor het wereldberoemde konijn, nijntje!

Efteling

Dat Finn niet de enige is die benieuwd is naar dit museum, blijkt al snel uit de eerste berichten op social media. De wachtrij voor de ingang wordt meerdere malen vergeleken met de welbekende rijen van de Efteling. Wel zijn de meesten het er over eens... het is het wachten méér dan waard.

Een feestje met nijntje

Ik besluit op een doordeweekse ochtend richting Utrecht te vertrekken. Finn is jarig, dus wat is er mooier dan een feestje met nijntje en haar vriendjes?! Wanneer ik de snelweg verlaat, houdt Finn het bijna niet meer van de spanning. Of dit is vanwege de eerste ontmoeting met nijntje of het feit dat oma ook mee gaat, is niet helemaal duidelijk. Na een voorspoedige reis en enige parkeerstress komen Finn en ik aan bij het museum. En daar staat oma... naast een levensgrote nijntje. Er verschijnt bij Finn een glimlach op z'n gezicht die menig voorbijganger laat smelten. Deze dag kan nu al niet meer stuk!

Verwachtingsvolle peuters en kleuters

Wanneer oma de kaartjes aan de balie van het Centraal Museum (recht tegenover het nijntje museum) heeft gehaald, kunnen we zo doorlopen. Ondanks het feit dat er geen rij is, is het behoorlijk druk voor een doordeweekse ochtend. Tientallen verwachtingsvolle peuters en kleuters starten vandaag dezelfde ontdekkingsreis als Finn.

Het huis van nijntje

Je waant je bij binnenkomst direct in de wereld van nijntje. Finn is duidelijk verrast bij het zien van haar huisje en probeert voorzichtig naar binnen te kijken. Met zijn neusje tegen het raam gedrukt, lijkt hij niet direct door te hebben dat oma hem verteld dat je ook ín het huisje kunt kijken. Zo kun je nijntje in bed stoppen, barbara beer in bad doen, een taartje bakken in de keuken, de was ophangen, plantjes planten... en ga zo maar door. Het is volledig ingericht op het jonge kind. Ze mogen en kunnen alles voelen en ontdekken.

De dokter

Een ander herkenbaar thema voor de kleintjes is de dokter. Samen met een aantal andere enthousiaste peuters zorgt Finn voor de patiëntjes in bed. Even naar het hart luisteren en een prikje in de arm en het gaat alweer een stuk beter met de zieken. Terwijl Finn zich ondertussen vermaakt bij de weegschaal, blijf ik me verbazen over ieder weloverwogen detail. Van de keuze van het thema in de trappenhuizen tot de verrassende educatieve onderdelen in dit museum. Echt geweldig!

Bij de dieren

Natuurlijk mogen de dieren in deze belevingswereld van peuters en kleuters niet ontbreken. Finn is dol op dieren, dus kan hier zijn lol op. Koeien, apen, giraffen, muizen, schildpadden... spelenderwijs ontdekt Finn wat ze eten, wat voor geluid ze maken en hoe hun vacht voelt.

Het verkeer

Na het eten van een lekker koekje in de daarvoor bestemde ruimte, ontdekt Finn alle onderdelen van het verkeer. Samen met oma wacht hij met oversteken tot het stoplicht op groen springt, zwaait hij de vertrekkende bus uit en bekijkt hij de voorbijrijdende trein bij de spoorwegovergang. Finn geniet zichtbaar van iedere minuut!

Dag nijntje

Nadat Finn nog een paar keer een bezoekje heeft gebracht aan de verschillende thema's, besluiten oma en ik dat het tijd is om te gaan. Buiten neemt Finn afscheid van zijn heldin... hij legt zijn kleine hand op de jurk van de levensgrote nijntje en zegt 'dag nijntje, tot gauw'. Met een mooi boekje uit de bijbehorende nijntje-winkel en een enorme hoeveelheid indrukken keren Finn, oma en ik weer huiswaarts. Wat een leuke dag en wat een geweldig museum! - www.nijntjemuseum.nl


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!