Hiep hiep hoera

Wat een feestweek! Mijn kleine mannen vieren hun 3e en 6e verjaardag. Twee keer een huis vol met kleurrijke ballonnen, twee keer een verjaardagstaartje met kaarsjes, twee keer luidkeels 'lang zal hij leven' zingen... twee keer genieten van een bijzondere mijlpaal!

Het speelkwartier

De spanning in huis is al enkele weken voelbaar. Bjorn zit in groep 2 en daar leeft jarig zijn énorm onder de kleuters. Tijdens het speelkwartier op het plein wordt er druk gediscussieerd over het aantal kindjes voor het kinderfeestje, de traktatie in de klas en over welk soort LEGO je echt móet vragen. Eenmaal thuis wordt deze informatie een aantal keer uitvoerig met mij doorgenomen, zodat er niks aan het toeval wordt overgelaten.

Simpel toch

Het feit dat Finn drie dagen eerder jarig is, vindt Bjorn kort gezegd niet zo leuk. 'Ik ben toch ouder, waarom ben ik dan niet eerder jarig?', is het vraagstuk waarmee de dag regelmatig wordt afgesloten. Het pedagogisch verantwoorde antwoord dat volgt is voor hem echter niet goed genoeg. Hij kan uiteindelijk niet anders dan er mee instemmen dat Finn eerst jarig zal zijn en besluit een "versierschema" op te stellen. 'Je hangt de slingers en ballonnen voor Finn op, maar haalt ze de dag erna weer weg. Wanneer ik dan jarig ben, hang je ze weer terug. Zo ziet iedereen dat Finn eerst jarig is en daarna ik. Simpel toch, mama?!' Mijn gedachte dat het makkelijk is om twee verjaardagen in één week te hebben, wordt hiermee volledig de grond in geboord.

Ikke drie jaar

Hiep hiep hoera, klinkt er vanuit Finn z'n bed. Hij heeft na het openen van zijn ogen direct door dat het vandaag ZIJN dag is. Hij is jarig! Beneden wachten er cadeaus, slingers en ballonnen op hem. Intens gelukkig neemt hij, na het uitpakken van de nijntje stiften en de knalgroene loopfiets, plaats aan de ontbijttafel. 'Ikke 3 jaar', meldt hij trots. Na het ontbijt maken we ons klaar om naar het nijntje museum in Utrecht te gaan. Over deze geweldige dag met nijntje en haar vriendjes lees je meer in de Kiekeboe, nijntje museum. Eenmaal thuis eten we natuurlijk nog een taartje om het feest compleet te maken. Vol bewondering kijkt hij naar het brandende kaarsje en luistert hij naar het luidkeels gezongen verjaardagslied. Wat een top dag!

Trakteren

Nog geen 24 uur later zijn de slingers en ballonnen verhuist naar de kelder en staat alles alweer in het teken van Bjorn z'n aankomende 6e verjaardag. Er moet namelijk ook getrakteerd worden op school. Waar je vroeger iedereen een plezier kon doen met een simpel mandarijntje, moet je tegenwoordig van goede huizen komen om 24 kritische kleuters te kunnen verrassen. Bjorn is vrij duidelijk over wat hij wil trakteren... lieveheersbeestjes! 'Prima, hartstikke leuk! Gaat mama regelen', hoor ik mezelf nog zeggen. Lieveheersbeestjes... hoe verwerk ik dit in vredesnaam in een leuke traktatie?!

Klaar voor de volgende dag

Het is nog 12 uur totdat de wekker gaat en Bjorn vol trots kan zeggen dat hij 6 jaar is. Zodra de kinderen in bed liggen start het versieren van de kamer opnieuw. In rap tempo hangen de slingers en ballonnen weer op hun plek en staat ook het cadeau (een nieuwe fiets), na enige strijd met 3 rollen inpakpapier, klaar voor de volgende dag.

Jarige job

Voorzichtig maak ik hem wakker. Hij lijkt niet direct door te hebben dat het vandaag dè dag is. Verward kijkt hij om zich heen. Wanneer ik hem feliciteer ontstaat er een voorzichtige glimlach op z'n gezicht. 'Vandaag ben ik de jarige job, hè mama?!', vraagt hij mij voorzichtig. 'Ja lieverd... vandaag is het JOUW dag', antwoord ik bevestigend. Na het uitpakken van de cadeautjes, het ten gehore brengen van 'lang zal hij leven' en het eten van een ontbijt, is het tijd om met de traktatie richting school te vertrekken. Bjorn heeft mij duidelijke instructies gegeven hoe dit in z'n werk gaat. Ik moet er een doek overheen leggen, zodat niemand weet wat er getrakteerd wordt en zet het vervolgens dichtbij de oplettende juf. Vol trots loopt hij de klas in en knikt naar mij waar ik de traktatie neer mag zetten. 'Het is een verrassing juf', zegt hij met een zelfverzekerde glinstering in z'n ogen. Na het feestje in de klas, de zingende vriendjes op zwemles, het taartje bij de thee en de pannenkoeken als avondeten, komt er ook aan deze verjaardag een einde. Bjorn duikt tevreden z'n bed in en maakt zich op voor de volgende dag... het (familie-)feest! 

Feestweek

Die middag staan Bjorn én Finn in het middelpunt van de belangstelling. Ze hebben ieder hun eigen taartje met kaarsjes en worden enorm verwend met prachtige cadeaus en heel veel aandacht. Deze vrolijke feestweek wordt afgesloten met Bjorn z'n kinderfeestje... een hysterische middag met 6 uitgelaten jongens, nog meer cadeautjes, cake versieren, discobowlen, frietjes, ijsjes en héél veel plezier. Wat een week... wat een feest! Hiep hiep hoera, mijn mannetjes zijn weer een jaartje ouder!


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!