De eerste 24 uur

De eerste 24 uur met een pasgeboren baby, geboorte, bevalling, apgarscore, navelstreng, placenta, hechten, baarmoeder, borstvoeding, reflex-testen, babyvoeding, naweeen, vloeien, verloskundige, kraamhulp, baby

Je bent zwanger! Alles is geregeld voor de komst van je kindje. Het wiegje staat klaar, de newborn luiertjes zijn in huis gehaald en je kijkt uit naar het moment van de bevalling. De eerste 24 uur met je baby is leuk, maar ook erg spannend! Wat komt er allemaal kijken bij deze bijzondere tijd...

HET EERSTE UUR

Direct na de bevalling wordt je baby op je blote buik of borst gelegd en afgedroogd. Vervolgens krijgt hij een mutsje op en warme doeken om zich heen zodat hij niet afkoelt. Terwijl jij geniet van deze bijzondere eerste kennismaking met je kindje, houdt de verloskundige direct de conditie van je baby goed in de gaten. Ze kijkt naar de hartslag, ademhaling, kleur van de huid, spierspanning en de reactie op prikkels. Voor ieder onderdeel krijgt hij 0, 1 of 2 punten. Waarbij 0 een slechte score is en 2 een hele goede. Hoe minder punten, hoe slechter de conditie van je baby. Deze score wordt de apgarscore genoemd en wordt de eerste en de vijfde minuut na de geboorte uitgevoerd. Wanneer de hartslag in de navelstreng van je baby niet meer voelbaar is, wordt deze doorgeknipt. Dit kan de verloskundige, je partner of jij zelf doen. Gemiddeld gebeurt dit ongeveer 30 minuten na de geboorte. Dit is ook het moment waarop de placenta wordt uitgestoten. Tijdens dit moment kun je lichte weeën voelen en moet je (een aantal keer) persen. In sommige gevallen moet de placenta een beetje geholpen worden. Je krijgt dan een spuit met hormonen in je been waardoor het bloedverlies vermindert en de baarmoeder gaat samentrekken. Zo zal de placenta loskomen van de baarmoederwand en geboren worden. Wanneer dit achter de rug is zal de verloskundige je (indien nodig) onder plaatselijke verdoving hechten. Ook zal er in dit eerste uur na de bevalling regelmatig gecontroleerd worden (door zacht te duwen op de buik) of de baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. Wil je borstvoeding gaan geven, dan zal je hier in begeleid worden door de aanwezige kraamhulp of verpleegkundige. Het eerste uur na de geboorte hebben baby's een grote zuigbehoefte, daarom is dit het moment om je baby aan te leggen. Sommige baby's zijn na de geboorte echter te slaperig en hebben nog geen behoefte aan voeding.

HET TWEEDE UUR

Wanneer je baby geruime tijd bij je heeft gelegen, zal de verloskundige nog enkele onderzoeken doen om zijn conditie te bepalen. Zo wordt hij gewogen en gemeten, kijkt ze naar de omtrek van de schedel, bekijkt ze de ogen, armen en benen en meet ze zijn temperatuur. Ook zullen er enkele reflex-testen bij je kindje worden afgenomen. Bij het Babkin-reflex opent hij z'n mondje wanneer je op de handpalmen drukt. Wrijf je over het wangetje, dan draait hij z'n hoofdje richting jouw hand en gaat het mondje open. Dit noem je Snuffelreflex. Wanneer je tegen z'n handje drukt zal hij het vastpakken, ook wel Grijpreflex genoemd. De Loopreflex wordt getest door de pasgeborene rechtop boven een tafelblad te houden. Doordat de voetjes net het tafelblad raken zal hij stapbewegingen maken. Vervolgens wordt je baby aangekleed in de door jou uitgekozen kleertjes en mag hij weer veilig bij jou of je partner komen liggen. Ook zal er voor jullie wat te eten en drinken worden klaargemaakt om op kracht te kunnen komen. Als je kindje tevreden is, is het tijd om er voor te zorgen dat ook jij je weer fris voelt. Voel je je goed, dan mag je onder de douche. Het is wel belangrijk dat dit onder begeleiding gebeurt. Vaak is het fijn om onder de douche te plassen. Dit kan na de bevalling namelijk pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven. Plassen terwijl je onder een warme douche staat doet minder pijn. Wanneer alles goed gaat met jou en je baby zal de verloskundige twee uur na de bevalling afscheid nemen en vertrekken. Ben je thuis in de nacht bevallen, dan zal ook de kraamhulp na deze twee uur je huis verlaten om de volgende ochtend weer terug te keren. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan meld je bij je kraamzorgorganisatie wanneer je thuis komt. In de meeste gevallen is dit  3 à 4 uur na de bevalling.

DE KOMENDE UREN

Wanneer je in de nacht bevalt, brengen jij en je partner de komende uren alleen door samen met jullie baby. Gedurende deze tijd moet je je baby minimaal om de drie uur voeden. Geef je borstvoeding en vraagt hij vaker om voeding, dan mag je hem vaker aanleggen. Maak je geen zorgen als je baby nog niet wil drinken, hij heeft genoeg reserves voor deze eerste periode. Verschoon je baby voor iedere voeding. In de eerste 24 uur zal je kindje maar één keer plassen. De urine is vaak oranje of rood van kleur. Dit komt doordat hij nog niet voldoende vocht heeft binnengekregen. Ook de ontlasting heeft in het begin een andere kleur. Deze is donker, bijna zwart en plakkerig (meconium). Meet tijdens de luierwissel (minimaal iedere 3 uur) de lichaamstemperatuur van je baby met een rectale thermometer. Hij kan deze nog niet goed zelf regelen, dus is het belangrijk dat jij dit in de gaten houdt. Een temperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden is goed. Is hij lager dan 36,5, neem je baby dan huid op huid of aangekleed tegen je aan. Een andere optie is om hem met een katoenen mutsje op en een warme babykruik in de wieg te leggen. Is de baby warmer dan 37,5 graden, trek dan een laag kleding bij hem uit of dek hem minder warm toe. Bij een te hoge of lage temperatuur is het belangrijk dat je na een uur weer meet. Is deze niet verbetert, bel dan de verloskundige! Sommige vrouwen krijgen na de bevalling last van naweeën. Dit is een gevolg van het samentrekken van de baarmoeder. Ook kun je flink vloeien (bloed verliezen), doordat er in de baarmoeder een wond zit op de plaats waar de placenta heeft gezeten. Waarschijnlijk kun je de eerste nacht niet goed slapen. Je bloed zit nog vol met adrenaline en je hoort constant kleine geluidjes uit de wieg komen waar je nog erg aan moet wennen. Probeer wel je rust te pakken... ga lekker liggen en probeer te ontspannen. De eerste 24 uur met je baby is erg spannend, maar probeer ook te genieten van deze bijzondere tijd!

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!