Baby's eerste jaar

Na een zwangerschap van gemiddeld negen maanden is je baby van een bevruchte eicel uitgegroeid tot een compleet mensje. Tijdens het eerste levensjaar dat volgt ontwikkelt hij zich in rap tempo verder. Motoriek, emotionele ontwikkeling, slaapritme, taalontwikkeling... van een hulpeloos baby'tje verandert jouw kleintje in een ondernemende dreumes.

de eerste maand

Je baby is nog erg klein en slaapt het grootste gedeelte van de dag, maar toch is zijn ontwikkeling in volle gang. Zo kan hij tijdens de eerste maand al onderscheid maken tussen woorden in de moedertaal en vreemde talen. Ook kan hij jouw gezicht tot 20 cm afstand zien en herkent hij jouw geur en stem. De spieren in zijn lijfje worden langzaamaan sterker. Misschien kan jouw kleintje aan het einde van deze maand zelfs het hoofdje al heel even optillen wanneer hij op z'n buik ligt.

de tweede maand

Het zicht van je baby wordt steeds beter. Zo kan hij scherpstellen op grotere afstand, voorwerpen volgen met zijn ogen en vaker oogcontact maken. In deze tweede maand zal je baby ook ineens meer gaan reageren op geluiden uit de omgeving. Hij schrikt van plotseling harde geluiden door te gaan huilen (met echte tranen) en gaat glimlachen bij het horen van je stem. Je merkt dat het lijfje van je kleintje zich steeds meer gaat ontspannen. Hij strekt zich en opent z'n handjes. Het kan zijn dat hij deze handjes zelf al ontdekt heeft en voorzichtig voorwerpen probeert vast te pakken. Qua slapen krijgt je baby steeds meer een dag- en nachtritme. Hierdoor zal hij overdag iets vaker wakker blijven en gaat hij 's nachts meer uren achter elkaar slapen.

de derde maand

Tot deze derde maand zag je baby enkel het contrast tussen zwart en wit, maar vanaf nu gaat hij ook kleuren waarnemen. Het volgen van bewegende beelden en de ontwikkeling van de nekspieren maakt gedurende deze maand ook weer een enorme sprong. Zo volgt hij geboeid voorbij bewegende voorwerpen of mensen door naar links en rechts te kijken en zal hij zijn hoofdje steeds langer kunnen tillen wanneer hij op z'n buik ligt. De ontdekking van de eigen handjes krijgt ook steeds meer vorm. Hij draait ze rond, beweegt ze en probeert steeds vaker voorwerpen te pakken. Misschien gaat dit bij jouw kleintje zelfs al gepaard met de eerste geluidjes.

de vierde maand

De bewegingen van je baby worden vanaf nu steeds bewuster. Hij zal gerichter een object proberen te pakken met z'n handjes om het vervolgens naar de mond te brengen. Door de sterk ontwikkelde tastzin in de mond is dit zijn manier om het voorwerp te leren kennen. Aangezien hij zich nog niet op meerdere dingen tegelijk kan concentreren is het verstandig om één speeltje per keer aan te bieden. Vooral de speeltjes met geluid, zoals een knisperboekje of rammelaar, zijn vanaf deze maand interessant voor hem. Daarnaast behoren zijn eigen handjes en voetjes tot zijn favoriete speelgoed. Je baby is lenig, dus zal met gemak z'n teentjes in de mond stoppen. De spieren in z'n kleine lijf worden ook zichtbaar sterker. Zijn nekspieren zijn inmiddels zo sterk dat het hoofdje niet meer wiebelt. Ook kan hij van de ene op de andere zij draaien. Verder zal je deze maand merken dat de ergste darmkrampjes achter de rug zijn, je baby hardop kan lachen en dat hij 's nachts langer achter elkaar kan slapen.

de vijfde maand

Je baby gaat vanaf nu steeds meer reageren op bekende stemmen. Wanneer je vriendelijk tegen hem praat zal hij antwoorden met een leuk geluidje of vrolijk lachje. Ook heeft hij al goed door wat het verschil is in de manier van spreken. Door te luisteren naar de toon kan hij ineens gaan huilen wanneer je hem iets verbiedt of gaan lachen wanneer je een goedkeurende stem gebruikt. Je kleintje zal rond deze tijd gaan proberen om van de rug naar de buik te rollen. Vervolgens strekt hij zich uit waardoor hij als een vliegtuig op z'n buikje balanceert. Inmiddels zal je baby allebei de handjes evenveel gebruiken bij het grijpen naar speelgoed. Dit wijst op een goede ontwikkeling van de twee hersenhelften. De handjes worden ook meer een communicatie-middel. Zo zal hij ze naar je uitsteken wanneer hij wil dat je hem optilt en reikt hij naar de fles of borst wanneer hij honger heeft. Je kleintje kan ineens erg ongeduldig worden wanneer het hem niet lukt om iets te pakken. Dit maakt hij kenbaar door het maken van geluid of door te gaan huilen. Verder is het verstandig om deze maand te starten met een duidelijk bed ritueel. Op deze manier krijgt je baby door dat hij vooral 's nachts moet slapen. Doe hem in bad, lees een verhaaltje voor en maak de kamer goed donker voor het slapen gaan. Doordat hij donker met nacht associeert zal hij gemiddeld 8 tot 10 uur slapen. Overdag kan het kamertje licht blijven tijdens de middagslaapjes. Hij slaapt dan gemiddeld nog 4 tot 5 uur verdeeld over 2 of 3 slaapjes.

de zesde maand

Wanneer een speeltje buiten zijn bereik ligt zal je baby vanaf nu proberen er naar toe te bewegen door te gaan rollen of  te spartelen met armpjes en beentjes. Ook zal hij steeds meer op z'n handjes steunen wanneer hij op de buik ligt. Je kleintje zit graag rechtop. Zo ziet hij veel meer van de wereld om hem heen en heeft hij de handjes vrij om te kunnen spelen. Zelf zitten zal waarschijnlijk nog niet lukken, maar met ondersteuning op jouw schoot zie je dat hij al behoorlijk sterk is in rug en nek. Heb je al gemerkt dat je baby eenkennig begint te worden? Hij kan ineens gaan huilen wanneer een vreemd iemand tegen hem praat en kruipt dicht tegen je aan tijdens een bezoekje aan opa en oma. Hij is het allerliefste in de veilige armen van papa en mama. Het slaapschema is inmiddels stabiel. Tijdens de nacht slaapt hij door en overdag zijn de slaapuurtjes verdeeld over de ochtend en de middag.

de zevende maand

Weer een nieuwe mijlpaal... bij veel baby's komt rond deze tijd het eerste tandje door. Hij kan hierdoor huilerig worden en minder willen eten. Soms is het dan prettig om ergens op te bijten. Een bijtring kan in zo'n geval uitkomst bieden. Het zitten gaat steeds beter en hij kan speeltjes overpakken van het ene naar het andere handje. Pak je het af... zal je waarschijnlijk merken dat hij begint te protesteren. Door te luisteren en te imiteren beginnen de  geluidjes die je kleintje maakt steeds meer op echte woordjes te lijken. Heeft je baby veel last van verlatingsangst? Dan is het spelletje "kiekeboe" een leuke manier om hem te leren dat wanneer iets verdwijnt het niet echt weg is, maar altijd weer terug komt. Je kleintje komt er rond deze periode ook achter dat er veel te  ontdekken is. Zo laat hij ineens graag voorwerpen vallen om kennis te kunnen maken met de zwaartekracht.

de achtste maand

Leg je baby vaak op de buik te spelen. Grote kans dat hij deze maand z'n eerste kruipbewegingen gaat maken. In veel gevallen gaan deze eerst achteruit. Al snel krijgt hij door dat hij voorwaarts kan tijgeren door met z'n voetjes af te zetten op de vloer. De volgende stap in deze ontwikkeling is het omhooghouden van buik en billen, wat het kruipen makkelijker maakt. Ook in de fijne motoriek zal een vooruitgang komen. Je baby zal kleine pluisjes proberen te pakken tussen duim en wijsvinger om ze vervolgens uitvoerig te bestuderen. Waarschijnlijk kan hij inmiddels zelfstandig zitten en misschien probeert hij zich zelfs al op te trekken tot staan.

de negende maand

In de handjes klappen en zwaaien behoren  vanaf nu tot de favoriete activiteiten van je baby. Ook het verstoppen van speelgoed en het uit elkaar halen van dingen vindt hij reuze interessant. Beetje bij beetje begint hij steeds meer dingen te ontdekken. Wanneer je kleintje zelf goed gaat zitten, mag hij mee voorop de fiets (in een hiervoor bestemd kinderzitje). Hoogstwaarschijnlijk vindt hij dit prachtig en gaat er een wereld voor hem open. 

de tiende maand

Je baby begrijpt al heel veel woorden, meer dan hij zelf kan zeggen. Geef hem korte en duidelijke opdrachten zoals 'waar is papa?' of 'kom eens bij mama'. Vaak begrijpt hij het wel, maar is ernaar luisteren nog een beetje lastig. Waarschijnlijk gaat het zitten en kruipen van je kleintje inmiddels erg goed, maar vanaf nu kan hij zich ook goed optrekken vanuit zit tot staan. Het weer gaan zitten vergt nog enige oefening. Doordat hij steeds meer gaat begrijpen, ontwikkelt hij ook angsten. Dit resulteert vaak in de eerste dromen tijdens de nacht. Dit is echter heel goed om alle nieuwe indrukken van de voorgaande dag te verwerken.

de elfde maand

Je baby leert veel van jouw taalgebruik. Vertel wat je doet en ziet gedurende de dag om zijn taalontwikkeling optimaal te stimuleren. De eerste stapjes langs de tafelrand zijn waarschijnlijk al gezet en misschien zijn zelfs de eerste losse stapjes al een feit. Waar je kleintje voorheen ging huilen wanneer hij iets niet leuk vond, zal hij dit nu kenbaar maken door een boze blik of door weg te kruipen/lopen.

de twaalfde maand

Waarschijnlijk kijk je al uit naar de bijzondere eerste verjaardag van je kleintje. In twaalf maanden tijd heeft hij een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van een hulpeloos baby'tje is hij veranderd in een ondernemende dreumes. Hij kruipt, zit, brabbelt en heel misschien loopt hij zelfs al. Het kan nu ook voorkomen dat je kindje iets ineens niet meer kan wat hij voorheen goed onder de knie had. Maak je geen zorgen, dit is tijdelijk. Waarschijnlijk heeft hij z'n energie en aandacht nu even nodig om op een ander vlak te ontwikkelen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hij minder praat, omdat hij druk bezig is met leren lopen. Belangrijk is dat je beseft dat ieder kind uniek is. Hij ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en kan dus afwijken van het gemiddelde. Geef je kind hier de ruimte en de tijd voor en geniet van iedere mijlpaal in dit bijzondere eerste jaar van je kleintje!

INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!