Peuterpraat

Finn start iedere morgen de dag met een flinke dosis energie, een glimlach die je laat smelten en een scala aan onsamenhangende verhalen. Hij praat nogal graag over alles wat hij in zijn leventje meemaakt. Dat zijn woordenschat minder groot is dan hij zelf denkt, resulteert vaak in de meest hilarische peuterpraat. 

Trotsie

Finn is geen grote eter, maar voor één ding kan je hem 's nachts wakker maken... een tosti! Heel af en toe geef ik toe aan deze liefde voor geroosterd wit casino-brood met ham en gesmolten kaas. Wanneer ik hem tijdens het volladen van de boodschappenkar vertel dat ik tosti's ga maken zodra we thuis zijn, springt hij een gat in de lucht en roept hij luidkeels door de supermarkt... 'Finn mag trotsie'. Heel even overweeg ik dit te verbeteren, maar al snel besluit ik dat "trotsie" een geniaal woord is voor deze gewaardeerde variatie op de lunch. Vanaf dit moment is de "trotsie" een begrip binnen ons gezin... een broodje om trots op te zijn!

Kamperen

Zoals zoveel jongetjes van Finn z'n leeftijd, houd ook hij van auto's. Zo is uren zoet met het op een rij zetten van zijn enorme collectie vierwielers en sjouwt hij ze het liefste overal mee naartoe. Wanneer hij buiten is, houdt hij het passerende verkeer vaak nauwlettend in de gaten... 'dat is een FIAT en daar een rode Peugeot'. Je doet hem dan ook een groot plezier met een rondje parkeerterrein. Hij kijkt zijn ogen uit naar al die prachtige exemplaren. Zodra er een BMW de hoek omdraait om vervolgens in het lege vak voor ons te parkeren, is Finn zeer oplettend... 'pas op mama, de auto gaat kamperen'. Wanneer ik hem voorzichtig uitleg dat kamperen betekent dat je in een tentje gaat slapen en dat het in dit geval om "parkeren" gaat, weet hij mij vrij snel duidelijk te maken dat deze meneer zijn auto wel degelijk aan het "kamperen" is. Ik besluit deze discussie met mijn drie jaar oude zoon te staken en vervolg onze wandeling langs de enorme hoeveelheid "gekampeerde" auto's.

GEWIND

Mensen met een "jongensgezin" zullen de eeuwig durende competitie zeker herkennen. Alles, en dan bedoel ik echt álles is een wedstrijd. Wie heeft als eerste z'n boterham op, wie doet de deur als eerste open, wie is er het snelste klaar met aankleden en wie bereikt als eerste de bodem van z'n glas met drinken. De strijd gaat er dikwijls hard aan toe met een tranendal bij de verliezende partij tot gevolg. Dat zijn grote broer drie jaar ouder is, wil nog niet zeggen dat hij automatisch wint. Finn doet namelijk alles voor die felbegeerde titel van "winnaar". Wanneer we het tuinhekje naderen, schieten de mannetjes ineens vooruit. Na flink wat geduw en getrek weet Bjorn het hekje als eerste te bereiken. Hij opent hem vluchtig terwijl Finn zich door de smalle opening wurmt en een sprintje richting de voordeur inzet. Er klinkt een enorme knal... hij heeft de deur bereikt! 'Ik heb gewind', meldt hij vervolgens trots. Bjorn kan zijn verlies normaal gesproken moeilijk accepteren, maar vraagt nu lachend aan z'n broertje of hij nog een windje moet laten. 

CHAGNIETRIJNIG

Finn is over het algemeen een ontzettend vrolijke verschijning. Hij springt en danst de dag door en zegt iedereen op zijn pad vrolijk goedendag. Maar ook hij heeft, zoals ieder "normaal" mens, weleens een dag dat alles een beetje minder gaat. Dan is vrijwel niks goed en is het standaard antwoord op mijn vragen, 'nee'. Nadat hij mijn zoveelste aanbod van iets uit de speelgoedkast boos afslaat, vraag ik hem licht geïrriteerd of hij misschien een beetje chagrijnig is. Finn draait zich om, zet zijn pruillip op, stampt hard met beiden voeten op de grond en schreeuwt vervolgens...'ik ben chagnietrijnig'. Vol verbazing kijk ik hem aan en bedenk me dat dit woord in De Dikke Van Dale niet zou misstaan. 

GORDIJNEN DICHT

Finn is een jongetje dat graag buiten is. Weer of geen weer... hij speelt het liefste met takjes en zand in de frisse buitenlucht. Het is prachtig zonnig weer, dus vertrekken we op de fiets richting de hei. Er gaat niks boven een middag balletjes trappen en rennen in de natuur. Wanneer we het bospad verlaten, worden we verblind door de felle zomerzon. Finn slaat z'n handen voor z'n gezicht en vraagt met lichte paniek in zijn stem... 'mama wil je de gordijnen dichtdoen'. Naar mijn uitleg dat de zon geen gordijnen heeft, lijkt hij niet te luisteren. Terwijl de lichte paniek omslaat in totale hysterie, besluit ik huiswaarts te keren. Met een stoere pet en een nog stoerdere zonnebril vertrekken we vervolgens weer richting de hei... klaar voor een zomers potje voetbal. 

VUURVLEESJE

Met de intocht van de zomer wordt er bij ons in de buurt weer met enige regelmaat een BBQ aangestoken. Aangezien Finn niet veel interesse toont in eten, was een BBQ tot voor kort niet meer dan een bak vol vuur waar hij ver uit de buurt moest blijven. Totdat de vader van zijn beste vriendje besluit om worstjes te gaan grillen op de BBQ. Vol bewondering kijkt hij hoe de met rook omringde worstjes langzaam gaar worden. Op de vraag of hij wil proeven, antwoordt hij boven verwachting met een volmondige 'ja'. Na het eten van een redelijke hoeveelheid stukjes worst, loopt hij met z'n lege bordje richting de BBQ. Zonder te aarzelen vraagt hij... 'mag ik nog een vuurvleesje'. Met een bord vol nieuwe "vuurvleesjes" neemt hij tevreden plaats aan de tafel en geniet hij volop van deze lekkernij.

BORSTBRIL

Peuters zijn over het algemeen erg nieuwsgierig ingesteld. Finn is daarin geen uitzondering. Meerdere malen per dag hoor je uit zijn mond 'waarom', 'hoe zit dat' en 'hoe kan dat'. Dagelijks doet hij nieuwe ontdekkingen en ontwikkelt hij zich razendsnel. Enige tijd geleden zag hij ineens dat ik "anders" ben... anders dan papa, Bjorn en hijzelf. 'Mama heeft geen piemel... mama is een meisje'. Ondanks de snelle acceptatie van dit antwoord bleef het hem fascineren. Terwijl ik mij in de ochtend aankleed, speelt Finn vaak boven. Zo ook deze keer. Terwijl ik mijn BH aandoe, stapt hij de drempel van mijn slaapkamer over... 'mama, waarom heb jij een borstbril?'  Met stomheid geslagen, kijk ik naar dat zelfverzekerde mannetje in mijn deuropening. 'Meisjes dragen borstbrillen, omdat ze dat fijn vinden', antwoord ik met een brede glimlach op mijn gezicht.


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!