Rode vlekjes

rode vlekjes, kinderziekten, vijfde ziekte, zesde ziekte, waterpokken, mazelen, rode hond, roodvonk, meningokokkenziekte

Je kleintje is ziek en binnen no-time zie je allemaal rode vlekjes op de huid verschijnen. Een symptoom dat bij vrijwel alle kinderziekten hoort. Hoe weet je welke ziekte je kind heeft?

TYPISCHE KINDERZIEKTEN

Wanneer je kind tijdens een periode van ziek zijn vlekjes krijgt, kan dit wijzen op een infectie of een virus. Soms is het moeilijk om te bepalen om welke ziekte het gaat. Er zijn echter een aantal typische kinderziekten met duidelijke symptomen.

VIJFDE ZIEKTE

De vijfde ziekte zie je voornamelijk bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar en wordt (vooral in het voorjaar en de vroege zomer) veroorzaakt door een virus. Kenmerkend aan deze ziekte zijn de rode wangen met roze-rode vlekjes. Al snel breidt deze uitslag zich uit naar de romp, armen, billen en benen. De kleine vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken welke na een week verbleken en verdwijnen. Deze licht besmettelijke ziekte gaat gepaard met lichte koorts en jeuk. In de week voordat de vlekjes verschijnen, wordt het virus bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na een incubatietijd van gemiddeld twee weken treden de eerste vlekjes op. De vijfde ziekte krijg je maar één keer in je leven.

ZESDE ZIEKTE

De zesde ziekte komt veelal voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3  jaar oud en wordt eveneens veroorzaakt door een virus. De ziekte veroorzaakt plotselinge hoge koorts gedurende drie tot vier dagen. Zodra deze koorts gedaald is, ontstaat er een licht vlekkerige roze-rode uitslag op de romp en in het gezicht. Na twee dagen zal deze uitslag vanzelf verdwijnen. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt totdat de vlekjes zijn verdwenen en verspreidt zich via de lucht wanneer het zieke kind niest of hoest. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van de eerste verschijnselen bedraagt 7 tot 17 dagen. Als je eenmaal de zesde ziekte hebt gehad, ben je er levenslang immuun voor.

WATERPOKKEN

Waterpokken begint met een beeld dat lijkt op verkoudheid. Al snel verschijnen er (vooral) op de romp, in het gezicht en op de hoofdhuid vlekjes welke binnen een dag overgaan in blaasjes. Wanneer zo'n blaasje stuk gaat, ontstaat er een korstje. Dit korstje droogt in en laat binnen twee weken vanzelf los. Waterpokken gaat vaak gepaard met jeuk en lichte koorts en is erg besmettelijk. Al vanaf twee dagen voor het verschijnen van de eerste vlekjes kan een kind deze door een virus veroorzaakte ziekte overdragen. Het verspreid zich via de druppeltjes in de lucht die vrij komen tijdens hoesten en praten. De ziekte zal binnen twee tot drie weken na besmetting tot uiting komen. Een tweede keer waterpokken krijgen, komt zelden voor i.v.m. de levenslange immuniteit die de ziekte je geeft. Krijg je het echter te jong (tijdens het eerste levensjaar), dan is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld en is het mogelijk om de ziekte nog een keer te krijgen.

MAZELEN

Mazelen is een zeer besmettelijke virusziekte. Omdat vrijwel alle kinderen tegenwoordig worden gevaccineerd tegen de ziekte, is deze bijna geheel verdwenen. Een enkele keer is er sprake van een uitbraak van de mazelen onder kinderen die om een bepaalde reden niet zijn gevaccineerd. Ongeveer vier dagen na de eerste symptomen; hoge koorts, neusverkoudheid en waterige ogen, verschijnen de eerste vlekjes in het gezicht en achter de oren. Al snel breiden deze zich uit over de romp, buik, armen en benen. Kenmerkend voor de uitslag bij mazelen is dat deze samenvloeit tot grove vlekken. Na een periode van vier dagen nemen zowel de koorts als de vlekken in hevigheid af waarna ze verdwijnen. Mazelen is via hoesten en niezen overdraagbaar en heeft een gemiddelde incubatietijd van tien dagen. Het doormaken van mazelen geeft doorgaans levenslange immuniteit.

RODE HOND

Rode hond is een infectieziekte welke sinds de invoering van de rodehond-vaccinatie veel minder voorkomt. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit. De eerste verschijnselen van de ziekte zijn lichte koorts, moeheid en neusverkoudheid. Op de tweede dag verschijnen er vlekjes in het gezicht welke zich uitbreiden naar de romp, armen en benen. Kenmerkend voor deze ziekte zijn de opgezette klieren achter de oren en in de hals. Na een paar dagen verdwijnen deze symptomen vanzelf. De ziekte wordt vanaf tien dagen vóór tot zeven dagen na het verschijnen van de vlekjes via de lucht overgedragen bij hoesten en praten. Ook vindt er besmetting plaats via de handen, speelgoed, deurklinken, etc. Na besmetting duurt het ruim twee weken voordat de ziekteverschijnselen beginnen. Je krijgt rode hond maar één keer in je leven.

ROODVONK

Roodvonk is een bacteriële infectie van de keel en komt voornamelijk voor bij kleuters. Het kind krijgt eerst snel oplopende koorts welke gepaard gaat met keelpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Twee dagen na deze eerste verschijnselen worden de eerste rode vlekjes, welke eruit zien als donkerrode spikkeltjes, op de borst zichtbaar. Vervolgens breidt deze uitslag zich naar beneden uit en zie je vooral op de warme plekken van het lichaam (zoals de oksels) veel uitslag. Het hoofd, met uitzondering van een driehoek rond de neus en mond, wordt rood en het kind krijgt de kenmerkende frambozentong (donkerrood en hobbelig). Na ongeveer vijf dagen zal de koorts zakken en verdwijnt de uitslag. In een enkel geval is behandeling met medicijnen noodzakelijk. Eén tot drie weken na het zakken van de koorts treed er vervelling op van de handpalmen en voetzolen. Roodvonk is zeer besmettelijk en overdraagbaar via druppeltjes speeksel in de lucht welke al met uitademen vrij kunnen komen. Tussen de twee dagen en een week na besmetting kan de ziekte tot uiting komen. Helaas bestaat er de kans dat je deze ziekte meerdere keren krijgt.

MENINGOKOKKENZIEKTE

Meningokokkenziekte is een bacteriële bloedvergiftiging welke zich veelal ontwikkelt bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. Vaccinatie tegen deze ziekte maakt sinds 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor het aantal gevallen van meningokokken sterk is afgenomen. De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Vervolgens verergert de ziekte snel. Het kind voelt zich erg ziek, is bleek, heeft hoge koorts, is rillerig en misselijk. Op het gehele lichaam ontstaan rode, niet-wegdrukbare plekken. Snelle herkenning van deze ziekte is belangrijk. Bel direct een arts wanneer je het vermoeden hebt dat je kind meningokokkenziekte heeft. De behandeling moet zo snel mogelijk worden ingezet. De overdracht van meningokokkenziekte gaat van mens op mens via druppeltjes vanuit de neus- keelholte en komt binnen één tot drie dagen tot uiting. Doordat er verschillende types meningokokken bestaan, ben je na het krijgen van deze ziekte niet direct immuun.

ARTS

Kinderziekten zoals vijfde ziekte, zesde ziekte, waterpokken, mazelen en rode hond worden veroorzaakt door virussen. Contact met een (huis-)arts is niet noodzakelijk. Hier geldt een uitzondering wanneer je kind jonger is dan drie maanden, je het niet vertrouwt of als je kind steeds zieker wordt. 

Roodvonk en meningokokkenziekte worden door bacteriën veroorzaakt waardoor eventuele behandeling mogelijk is. Roodvonk gaat in de meeste gevallen vanzelf over, maar neem contact op met de huisarts wanneer je kind jonger is dan drie maanden, je het niet vertrouwt of als je kind steeds zieker wordt. Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind meningokokkenziekte heeft, is direct contact met een arts van levensbelang.

 

Bronvermelding:

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu


INFORMATIE

VOLG ONS

ZWANGER?

Schrijf je HIER in voor het gratis WIJ cadeaupakket met o.a. de blije doos!